Nagrađeni najvjerniji čitatelji

Objavljeno: Srijeda, 11. studenoga 2020. 07:30
Ocijeni
(0 glasova)

„Razlistaj se! moto je pod kojim se ove godine odvija manifestacija „Mjesec hrvatske knjige“ koja je posvećena planetu Zemlji, a u povodu 50. obljetnice obilježavanja Dana planeta Zemlje.
Tako se i ovogodišnji Mjesec knjige koji traje od 15. listopada do 15. studenog odvija pod tim motom. Biogradska Gradska knjižnica već je dugi niz godina sudionik ove manifestacije, pa je tako  i ove godine. Međutim zbog epidemioloških prilika i mjera koje one diktiraju nije bilo moguće realizirati niz uobičajenih događanja, poput druženja sa književnicima, pjesnicima, putopiscima…Izostali su također i posjeti učenika nižih razreda i dječjeg vrtića koji obično posjećuju knjižnicu i upoznaju se s njom i njezinom ulogom, kazala je Tihana Jurišić, ravnateljica biogradske gradske knjižnice.
Tako smo uz ograničen broj posjetitelja odradili ono što je bilo moguće, primjerice radionice robotike i programiranja, besplatni upis prvašića u knjižnicu, te povrat knjiga bez naplate zakasnine, koji još uvijek vrijedi. Jednako tako pod nazivom „ponesi malo zelenila sa sobom“ posjetitelji mogu uzeti darovanu biljku, sadnicu…,a tu je i svakodnevna preporuka knjižničara koju knjigu biste mogli pročitati. Izbor je više nego raznovrstan i bez sumnje dobar putokaz za provesti vrijeme u lock downu.
No, posebno događanje u knjižnici bilo je proglašenje „naj-čitatelja“ u nekoliko kategorija, te je tako odano priznanje najvjernijim čitateljima biogradske gradske knjižnice. Za najboljeg mladog čitatelja proglašen je Bruno Doljanac. Za najboljeg odraslog čitatelja Željko Korda, dok je za najčitaniju obitelj proglašena obitelj Stojanov. Svi nagrađeni dobili su prigodnu  vrećicu, šalicu, straničak i ono najvažnije besplatnu godišnju članarinu.
Svakako da ovakva naša aktivnost nije najbolje rješenje, kazala nam je ravnateljica Jurišić jer imali smo puno planova, ideja i želje obogatiti taj mjesec knjige kao i druge datume koje obično obilježavamo no u trenutnim uvjetima nismo mogli učiniti puno više. Ipak ovo vrijeme pokazalo je da se ljudi opet malo više okreću knjizi, jer druženje s knjigom očito je ipak sigurnije od mnogih drugih druženja, što je dobro i za nas i za knjige. J.F.

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA