Blagdan Svih Svetih i Dušni dan

Objavljeno: Nedjelja, 01. studenoga 2020. 13:06
Ocijeni
(0 glasova)

Svake godine u ovo vrijeme prigodno se obilježavaju Blagdan Svih svetih i Dušni dan. Točnije 1. studenog slavimo one svece i svetice koje je Crkva proglasila svetima, kao i one koji nisu proglašeni svetima, ali su svojim životom ostvarili ideal kršćanskog života te su njihove duše ušle u kraljevstvo Božje.
Tako se na ovaj dan moli za sve svete i blažene, poznate i nepoznate. Drugog studenog međutim slavi se Dušni dan, dan kada se sjećamo i molimo za sve naše drage pokojnike.
Vrijeme je to dana posjećujemo groblja, palimo svijeće i prisustvujemo svetim misama, povezujući se tako svojim molitvama s njima moleći Božje milosrđe.
U to vrijeme je to također kada se malo dublje promišlja o životu ali i smrti, prolaznosti vremena, vjeri, te pravim vrijednostima i slično….
Biogradsko gradsko groblje za ove dane lijepo je uređeno, puno cvijeća i svijeća, no zbog pandemije koronovirusa sve se mora odvijati pod strogim epidemiološkim mjerama. Tako je i polaganje vijenca koje Gradske vlasti tih dana već tradicionalno polažu kod Središnjeg križa na Gradskom groblju moralo odvijati s distancom i pod maskama.
Vijenac i svijeće položili su predstavnici Gradske vlasti na čelu s gradonačelnikom Ivanom Knezom, dogradonačelnikom Marijanom Stopfer, predsjednikom i članovima Gradskog vijeće Grada Biograda.
Ovom svečanom činu nazočio je i Šime Mršić dožupan Zadarske županije, kao i predstavnici udruga koje djeluju na području grada. Polaganjem vijenca, zapaljenim svijećama i minutom šutnje tako je odana počast svim svecima ali i našim najdražima kojih više nema među nama.J.F.

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA