TRAŽILICA POKOJNIKA-Lakše pronalaženje grobnog mjesta

Objavljeno: Subota, 31. listopada 2020. 22:28
Ocijeni
(0 glasova)

Ovih dana odlazimo na grobove naših pokojnika i nosimo cvijeće i palimo svijeće. Pohodimo grobove naših najmilijih, ali i ponekih prijatelja poznanika. Međutim, ponekad se zna dogoditi da ne možmo s lakoćom pronaći grob na koji bismo položili cvijeće i zapalili svijeće.
Ovom problemu doskočili su u biogradskoj gradskoj komunalnoj tvrtki Bošana te su na Gradskom groblju postavili novu informativnu ploču sa QR kodom, tzv. tražilicom pokojnika. Osim ovoga, nedavno su postavili i svjećomat, samouslužni automat za kupnju nadgrobnih svijeća, lampiona, prvi na grobljima Zadarske županije.

Ukorak s digitalizacijom
- Riječ je o poveznici na internet aplikaciju - tražilicu pokojnika. Ova aplikacija namijenjena je našim građanima i posjetiteljima groblja za pregled podataka o preminulim osobama i pronalaženju njihovog grobnog mjesta, posljednjeg počivališta, kazao je Kruno Pešić, direktor Bošane, istaknuvši kako prate trendove kako bi bili ukorak s digitalizacijom koju provodi i Grad i ovo je, kaže on, jedan njihov doprinos u svemu tome na korist građana i korisnika.
Građani mogu i putem svojih računala i tableta aplikaciji pristupiti i s web stranice komunalnih poduzeća Bošana d.o.o.
- Ova moderna informatička platforma građanima i korisnicima će olakšati posjetu groblju, posebno sada prije blagdana Svih svetih. Građani sada mogu samostalno, jednostavno i brzo pronaći i posjetiti traženo grobno mjesto svojih pokojnika, pojasnio je Pešić.
Tražilica je naročito korisna onim posjetiteljima koji dolaze iz udaljenih krajeva, često i iz drugih država i nije im do sada bilo jednostavno pronaći baš sva počivališta svojih znanaca, prijatelja i rodbine. Naime Gradsko groblje ima oko 900 grobnica s oko 4.000 ukopnih mjesta.

Barkod sjećanja
- Povratne informacije o ovom servisu su vrlo pozitivne, već ga nazivaju »barkod sjećanja«, jer se između ostalog može vidjeti i datum ukopa pokojnika. Aplikacija se vrlo jednostavno koristi. Na postavljenoj informativnoj ploči ispred groblja nalazi se QR kod koji se putem pametnog telefona očita i korisnik onda može odmah vidjeti prikaz grobnog mjesta kojeg traži to jest aleju i polje grobnog mjesta pa i datum ukopa pokojnika, zaključio je Kruno Pešić.
Aplikacija je korisna i upravi groblja, odnosno djelatnicima koji rade na prikupljanju i održavanju evidencija o pokojnicima, jer ih sada građani mogu obavijestiti ako naiđu na kakvu nelogičnost ili pogrešku u postojećim evidencijama.

Epidemiološke mjere za Svi svete
- Pred nama su blagdani Svih svetih i Dušni dan na kojima odajemo počast i sjećanje našim preminulima odlaskom na groblja. Moja poruka jest da i taj običaj treba prilagoditi sadašnjem trenutku življenja. Na četiri ulaza u Gradsko groblje Biograd bit će postavljeni stolovi s dezinficijensom. Preporučam da se svi pridržavaju propisanih mjera, osobito na groblju, držanjem propisanog razmaka, nošenjem maski, dezinfekcijom te izbjegavanjem okupljanja u veće skupine. Samo na ovakav način možemo ostati zdravi i epidemiju držati pod kontrolom, poručio je biogradski dogradonačelnik Marijan Stopfer, načelnik gradskog Stožera civilne zaštite.

Dodatne informacije

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA