Berba maslina u masliniku biogradske osnovne škole

Objavljeno: Četvrtak, 22. listopada 2020. 13:53
Ocijeni
(0 glasova)

Maslina je i ove godine dobro rodila. Barem, ako je suditi po urodu u masliniku biogradske osnovne škole, koja je na njega s pravom ponosna.

Naime, ovaj maslinik s oko 30-ak stabala i ekološkog tretmana u uzgoju brine se naša zadruga „Lavanda“ kazao nam je prof. Jordanko Miloš ravnatelj biogradske osnovne škole.  No, o njemu po potrebi brinu svi drugi, stoga ne čudi što je maslinik pravi mali biser među maslinicima. Tako su i ove godine stabla bogata zdravim plodovima, a to je svakako i rezultat pravilne brige o njemu.

I ove godine očekujemo dobar urod te u konačnici i preko 100 litara kvalitetnog ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Na žalost zbog epidemioloških mjera branje se odvija u fazama i pod posebnim mjerama, pa je to nešto drugačije od onog na koji smo navikli. Ipak drago nam je da su djeca makar i na smjene malo više vani, na zraku, jer to „novo normalno“ za njih nije najprihvatljivije.

Pokretač ovog projekta  „maslinarenja“ u školi je profesor Frane Bojmić razrednik osmog c razreda koje smo zatekli u branju. Sve ove godine djelatnici naše škole skrbe o masliniku i njegovim potrebama, jer one se ne mogu prepustiti same sebi, primjerice za vrijeme dužih sušnih razdoblja potrebna je ljudska ruka, kao i prilikom drugih važnih radova na njima poput rezidbe i slično, jer bez pravilne skrbi o njima teško da bi i konačni rezultati bili tavi kakvi su.

Od sorti masline najviše (oko 75 %) imamo domaću oblicu, zatim nešto levantinke i gramicele, a nakon branja odmah nosimo na preradu u uljaru Zemunik s kojom imamo izuzetno dobru suradnju. Pakirane i etiketirane boce ulja naša škola rado poklanja prilikom različitih posjeta drugim školama i slično.

Mi se od početka ovog projekta rukovodimo s onom da je maslina na Mediteranu uvijek bila sveto drvo. Ona je bila simbol mira, mudrosti i snage, ali i lijek za brojne bolesti te je i danas jednako važna za ljudsko zdravlje. Stoga kroz ovaj projekt maslinarstva u našoj školi nastojimo pokazati kako je to prava škola za život kroz koju je u životu mladima najvažnije usaditi radne navike, što mi kroz ovaj projekt i činimo zaključio je prof. Bojmić. J.F.

bnm.logo.footer

Službene mrežne stranice
Grad Biograd na Moru

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA