Obilježeni Dani kruha u Dječjem vrtiću Biograd

Objavljeno: Utorak, 20. listopada 2020. 10:55
Ocijeni
(0 glasova)

Mjesec listopad, mjesec je u kome se obilježavaju Dani kruha-dani zahvalnosti za plodove zemlje. Kruh i bogati plodovi jeseni bili su uvijek dobar povod ali i inspiracija za pripremu pravih malih feštica i izložbi krušnih proizvoda i jesenskih plodova koje smo imali prilike vidjeti i u našoj sredini.
Naime, ovi dani vezani su uz Svjetski dan hrane, a s ciljem kako bi se podigla svijest o važnosti zdrave prehrane, ekološke proizvodnje i očuvanja biološke raznolikosti. S posebnom pozornošću ove  manifestacije odvijale su se u dječjim vrtićima, osnovnim i srednjim školama kao i ustanovama koje se bave djecom. Kroz  njih djeca i mladi upoznaju se s prehranom uopće, prehrambenim navikama u svom okruženju a s ciljem da se podigne svijest o važnosti kruha u životu ljudi.
Stoga valja čuti kako nastaje kruh i njegovi proizvodi, jer kako često kažemo od zrna do pogače, dug je put. I baš zbog toga dobro je naglasiti da je kruh namirnica koju ne smijemo uzeti „zdravo za gotovo“ i nikako ga bi trebalo bacati, tim prije što ga mnogi ljudi u svijetu nemaju dovoljno ni za osnovnu prehranu. Koliko je kruh važan u našim životima kroz povijest, najbolje potvrđuju i izreke od kojih primjerice ona u svakodnevnoj molitvi „kruh naš svakidašnji, daj nam danas…“ zatim, „tko tebe kamenom ti njega kruhom“, a tko nije čuo za onu „trbuhom za kruhom“ i slične. Stoga je o kruhu, njegovom nastajanju i blagovanju uvijek dobro učiti i znati ga cijeniti. Na žalost ove godine zbog korone nema velikih izložbi kruha i njegovih proizvoda, na koje smo u našem gradu navikli ali u nekom manjem obimu ovi se dani ipak prigodno obilježavaju.
Primjerice u biogradskom  dječjem vrtiću gdje su njegovi polaznici uz pomoć svojih odgojiteljica itekako prionuli na  pripremu kruha i krušnih proizvoda. Uz malo brašna, vode i kvasca, puno volje, te dakako dobru poduku svojih teta napravili pravu malu izložbu uradaka,  koju su potom dakako i pojeli u slast. Jednako tako od plodova jeseni nastale su prave male izložbe jer kreativnosti najmlađih uz malo potpore svojih teta nema kraja, a što najbolje pokazuju i naše fotografije  J.F.

bnm.logo.footer

Službene mrežne stranice
Grad Biograd na Moru

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA