Akcija čišćenja uvale Soline i eko kviz

Objavljeno: Ponedjeljak, 19. listopada 2020. 13:47
Ocijeni
(0 glasova)

U povodu obilježavanja Svjetskog dana hrane 16. listopada upriličena ja u gradu Biogradu akcija čišćenja uvale Soline, te eko kviz i kreativna radionica izrade ekoloških natpisa uporabe otpada za djecu i odrasle.

Ova akcija ima za cilj potaknuti važnost održivih navika u svakodnevnoj prehrani kroz poticanje odvajanja otpada od hrane i kućnog kompostiranja. Zatim izbjegavanje odlaganja biorazgradivog otpada, kao i daljnji razvoj recikliranja, što se smatra prvim koracima k integriranom gospodarenju i ublažavanju klimatskih promjena.

Riječ je o aktivnostima koje se provode u sklopu projekta „Nije mi teško-zajedno za čisto okoliš i očuvanu prirodu“, a koja je kao što je poznato financirana iz bespovratnih sredstava Kohezijskog fonda u sklopu Operativnog programa konkurentnost i kohezija od 2014. do 2020. godine.

Temeljni cilj ovog projekta je informirati građane o konceptu kružnog gospodarstva i ulozi gospodarenja otpadom, te utjecati na razvoj ekološke svjesnosti i usvajanje navika za odgovorno postupanje s otpadom i učinkovito upravljanje resursima.

Odaziv na ovu akciju u našem gradu, i unatoč lijepom i sunčanom vremenu nije bio ni izdaleka zadovoljavajući, jer se odrasli sugrađani, točnije udruge od kojih se to očekivalo nisu odazvali. Tako su u ovoj korisnoj i hvale vrijednoj akciji sudjelovali samo mladi, točnije pedesetak učenika biogradske osnovne i srednje škole.

U kvizu o važnosti hrane, njenom konzumiranju, kao i odlaganju otpada mladi su pokazali zavidno znanje ali i ponešto naučili, jer tematika je to kojoj je potrebno posvetiti i puno više pažnje i na čemu bi bez sumnje, svi mi zajedno trebali još više poraditi. J.F.

bnm.logo.footer

Službene mrežne stranice
Grad Biograd na Moru

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA