"Skrivene slike ili InfraRedArt" Nade Žiljak

Objavljeno: Ponedjeljak, 21. rujna 2020. 09:20
Ocijeni
(0 glasova)

Tišina, svijetlo i kozmička ravnodušnost, to je okvir u kojem egzistira slikarstvo akademske slikarice i grafičarke  Nade Žiljak.
Napisala je to Dora Kinert Bučan svom osvrtu na ovu izložbu upravo postavljenu u prostoru biogradskog Zavičajnog muzeja jer ne može se ne primijetiti da i ljudi i predmeti na njezinim slikama zrače treperavom, ublaženom svjetlošću, (poput tirkizne violine, što ju na jednoj od slika i ove izložbe, ovlaš drži ruka, koja možda svira a možda ne). I što se gledatelj više udubljuje u detalje, to mu se sve više otvara bogatstvo boja kojim je ispunjen svaki milimetar platna: nevjerojatno sićušan kaledioskop u kome se svjetlo prelama kao dijamant pod lupom procjenitelja. Autoričina platna traže baš takvog posvećenog i strastvenog ljubitelja i „procjenitelja boja“. Nadini InfraRed crteži skriveni iza njenih slika, zapravo ovlašni krokiji, na prvi pogled nemaju veze s onim što vidimo na slici. Možda će gledatelj tražiti neku vezu, neki smisao, povezanost jednog s drugim, vidljivog sa skrivenim, ali već u samom pokušaju će griješiti, kaže Bučan jer ta veza nije „od ovoga svijeta“.
Dapače, jasno se uočava neobavezna sveza muških i ženskih likova, a njihova blizina ne govori o njihovoj strastvenoj ili erotskoj povezanosti, već više o njihovoj ravnodušnosti prema golotinji u kojoj su se zatekli. Traži li netko kakvu „moralnost“ u njihovom odnosu, treba reći da je upravo ravnodušnost ono što ih „iskupljuje“ jer oni su samo modeli u zamišljenom atelieru-vječnoj slikarskoj temi.
Izložba predstavlja 16 radova ove autorice u tehnici akrila na platnu, a posebnost je u tome što se radi o dualnim slikama te zapravo imamo 32 slike. Osim 16 vidljivih radova, u bliskom infracrvenom djelu spektra skriveno je 16 slika nevidljivih ljudskom oku. Za promatranje u tom djelu spektra za vrijeme trajanja izložbe biti će na raspolaganju IR kamera kako bi posjetitelji mogli vidjeti i skrivene slike prilikom razgledanja. Osim toga, pripremljena je i animacija (mp4 video zapis) za prikaz na TV-u u Muzeju, a koja sadrži presjek vidljivosti slike kroz vidljivo područje elektromagnetskog dijela spektra od 380 do 750 nm, te prijelaz u blisko infracrveno područje na oko 750 pa sve do 1.000 nm. Na taj način izložba dobiva dodatnu multimedijalnu komponentu i mogućnost virtualne posjete.
Ovu izložbu biogradski Zavičajni muzej postavio je u suradnji s gradskom Galerijom „Graf Art “, a biti će otvorena tijekom mjeseca rujna. Ukoliko epidemiološke prilike dozvole kazao nam je ravnatelj muzeja Draženko Samardžić upriličiti će se i predstavljanje autora ove izložbe, točnije autorice Nade Žiljak i  njenog supruga  prof. emer. Vilka Žiljaka autora InfraRe Desing patenta iz koga je razvijena i ideja InfraRedArt-a.
Sama autorica inače radi u više različitih tehnika, od primjerice ulja na platnu, akrilica, akvarela, pastela, suhe igle, bakropisa i linoreza. Izlagala je na osamdesetak samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu, a neke od njih objavljene su u sedam monografija. Ovu lijepu i intrigantnu izložbu svakako valja pogledati, a biogradski Zavičajni muzej otvoren je svakog radnog dana od 7 do 15 sati. J.F.

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA