Kreacije naše sugrađanke Andrijane Dominis oduševile posjetitelje

Objavljeno: Srijeda, 12. kolovoza 2020. 00:46
Ocijeni
(0 glasova)

Pod nazivom „Harvest Moon“ modna dizajnerica Andrijana Dominis predstavila je na svojoj prvoj modnoj reviji 40-ak modela haljina.

Za prvu predstavljanje svojih uradaka odabrala je morski ugođaj, točnije mul u mjestu Tkon na otoku Pašmanu, gdje je u suradnji s tamošnjom Turističkom zajednicom i upriličeno ovo događanje. Specifičnost ove revije je i u činjenici što se u glavnom radi o haljinama za koje je autorica inspiraciju pronalazila u istraživanju ženskih psiholoških arhetipova – od arhetipa majke, divlje žene, svetice, zavodnice, djevojčice, urbane frajerice, istraživačice, pa sve do arhetipa ratnice, svećenice, proročice...

Haljine su uglavnom od prirodnih materijala – pamuk, vuna, viskoza, lan...a jednako tako zanimljivo je što se u izradi haljina uočava princip „Kintsukuroi“ iz Japana. Po tom principu, kad je nešto oštećeno, pukotina se ispunjava zlatom te se smatra da predmet postaje još ljepši i dragocjeniji jer ima svoju priču i povijest. Tako i u kolekciji „Harvest Moon“ autorica svakom haljinom priča jednu priču, svaka haljina je priča o jednom ženskom arhetipu, kojeg opće prihvaćeni i suvremeni principi ega, natjecanja, agresivnosti i materijalnih vrijednosti čine izuzetno fragilnim i slabim, ranjavaju ga i potiskuju u pozadinu površnih maski i vjerovanja. „Harvest Moon“ je priča o ženskom arhetipu koji je ranjen i izgubljen, pronađen, iscijeljen i kao takav, napunjen zlatom, drugačiji i sa svojom prošlošću, pretočen u određeni model haljine.

Sama autorica Andrijana Dominis rođena je 1981. godine. Odrasla u Biogradu na Moru i u Kraju na otoku Pašmanu u kojem je duže vrijeme i živjela. Završava studij psihologije, a potom i studij geštalt psihoterapije. U svom desetogodišnjem psihoterpijskom radu intenzivno se bavi kreativnim procesom, kako kod svojih klijenata tako i osobno te psihoterapijskom analizom sna. U svom psihoterpijskom radu puno se koristi određenim art terpijskim tehnikama i projektivnim tehnikama, povremeno u suradnji s raznim udrugama vodi grupe za osobni rast i razvoj također koristeći neke od art terapijskih tehnika.  Oduvijek se bavi izradom raznih ukrasnih predmeta od različitih materijala istražujući time svoje potencijale. Ipak, tkanine su se pokazale kao medij s kojim se najviše voli izraziti. Cijela ozbiljnija priča oko dizajniranja i stvaranja odjeće počinje još 2010. godine, a nastavlja se 3 godine poslije kad nastaje prvi par rukavica koje su njezin zaštitni simbol slijedećih nekoliko godina. Uskoro nastaju šalovi, nizovi haljina, tunika... Njeno kreativno stvaranje karakterizira istraživanje odnosa „figura – pozadina“ kojeg istražuje i u svom psihoterapijskom radu, a što je ujedno i jedno od osnovnih načela geštalt psihoterapije.

U svom radu često reciklira odjeću i odbačenim odjevnim predmetima udahnjuje novi život. Za sebe kaže da će uvijek biti fascinirana „lijepim“, „zlatnim rezom“ odnosno geometrijom koju najviše voli promatrati u modi, odjeći, stilu, arhitekturi, prirodi... Andrijana trenutno živi, dizajnira i radi kao psihoterapeut u Biogradu na Moru.

Modeli koje je široj javnosti predstavila na ovoj reviji nastajali su od jeseni 2019. do ljeta 2020 godine, kaže nam autorica. Radi se o haljinama koje su namijenjene za sva godišnja doba, od onih praktičnih za svakodnevnu upotrebu do haljina za posebne prilike. Valja naglasiti kako su čitavu reviju volonterski „odradile“ manekenke „obične“ žene, prijateljice…Stoga sam svima njima, organizatorima, volonterima, a posebno sponzorima neizmjerno zahvalna na potpori. Jer i ovaj projekt dio je temelja za osnivanje udruge „Lilith“ - udruge za razvoj kretivnosti čija je prva osnivačka sjednica zakazana za 12.08.2020., nakon koje bi se pristupilo službenoj registraciji Udruge, kaže nam Andrijana.

Nije potrebno posebno naglašavati da je iskazano veliko zanimanje, posebno ženskog posjetitelja, za kreacije prikazane na ovoj reviji, a posebno nakon nje, kada su se svi prikazani modeli za koje bismo mogli reći da nisu samo s potpisom, već i s porukom i rekli bismo s dušom, mogle i razgledati, probati, kupiti…..J.F.

bnm.logo.footer

Službene mrežne stranice
Grad Biograd na Moru

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA