Turistička sezona je ipak počela

Objavljeno: Srijeda, 08. srpnja 2020. 12:19
Ocijeni
(0 glasova)

Ovogodišnja turistička sezona  i unatoč koronovirusu i svim nedaćama koje on s sobom nosi, ipak se pomalo vraća u naš grad.
Ove godine po prvi put, nakon desetak i više godina, grad Biograd ne može  očekivati rekordne rezultate na koje smo navikli, no svaki pomak i svaki turist, ovoga ljeta biti će itekako dobrodošao u našem turističkom prometu.
Od početka godine, točnije od prvog siječnja do 30. lipnja prema podacima Turističke Zajednice, u našem je gradu evidentirano 14.393  turista, a što je manje za 76 % u odnosu na prethodnu godinu. U spomenutom periodu taj broj gostiju ostvario je  68.168 noćenja, a  što je  opet u odnosu na isto razdoblje prošle godine manje za  čak 70 %.
Od spomenutog broja gostiju koji su boravili u našem gradu najviše je bilo domaćih gostiju i to 5.573.   a što je manje za 57 % , te stranih 8.820 što je manje za 82 %. Nakon domaćih gostiju slijede Slovenci i to u broju od 4.706, zatim Česi, njih 1.803, a potom Nijemci i Austrijanci i drugi.
Veliki pad u našem gradu zabilježen je u svim vrstama smještaja, a posebno je izražen u hotelskom sektoru, kažu u Turističkoj zajednici. No, iako se ovih dana turistička slika u gradu vidljivo popravila ipak mjesta za preveliki optimizam nema. Većim dijelom i zbog toga što se zbog mjera zaštite od koronovirusa, puno toga ne može realizirati, kao primjerice glazbeni, kulturni i zabavni programi koji su obilježje svake turističke sezone u našem gradu. Stoga i u nastavku sezone, a čiji je tijek vrlo upitan, nema mjesta za previše optimizma, no možda se i varamo, da je barem tako. J.F.

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA