75th banner e

Izložba o gradu Biogradu iz novinskih redaka Narodnog lista

Objavljeno: Petak, 26. lipnja 2020. 13:18
Ocijeni
(0 glasova)

Oj ti Biograde, stara naša slavo! Hrvatskih kraljeva ponosna tvrđavo! Prvi je to redak pjesme objavljene u Zadarskom listu tijekom desetogodišnjeg razdoblja koje obuhvaća ova izložba, postavljena u Zavičajnom muzeju grada Biograda.
Ona ujedno i potvrđuje da je Narodni list bio bitan u životu ljudi u Dalmaciji, a i šire, jer na njegovim stranicama čitatelji su mogli pronaći političke vijesti o unutrašnjoj i vanjskoj politici, dopise i članke o različitim događanjima u Dalmaciji ali i drugim  dijelovima današnje Hrvatske.
Posebno je zanimljiv bio njihov „Podlistak“ u kome su književnici, literati i drugi mogli objavljivati svoje spise, pjesme, rasprave, putopise… To dokazuje kako je Narodni list uz političku, imao i kulturnu ulogu, koja je sve više utjecala na dizanje nacionalne svijesti hrvatskog naroda, što je bio jedan od ključnih događanja u tadašnjem vremenu. Stoga ova izložba pod nazivom „Biograd na moru kroz Narodni list, između 1869. i 1879. godine“ koju je pripremila Anamarija Gorenc, stručna suradnica biogradskog muzeja uz pomoć i podršku ravnatelja Dražena Samardžića ima izuzetno značenje.
Kako je prilikom otvorenja izložbe rečeno na njoj je predstavljeno desetogodišnje razdoblje (od 1869.-1879. godine) u kojem je zadarski Narodni list izdavao različite članke, dopise i priloge o Biogradu na Moru i njegovoj okolici, koje su pisali različiti dopisnici, a u tom razdoblju grad je zastupljen s 133 različita dopisa.
Ova izložba uključuje različite članke koji prikazuju svakodnevnicu u Biogradu, te one koji prikazuju najbitnije događaje u to vrijeme, kao što su primjerice: dolazak cara Franje Josipa I. u Biograd, te ostvarenje Kotarskog suda i slično. Iz tog tiskanog medija, čiji članci su na izložbi grupirani prema smislenom rasporedu, možemo saznati i kakvo je bilo poljoprivredno stanje na biogradskom području, kao i kulturno stanje izraženo s različitim pjesmama u čast grada, točnije sve aspekte života tadašnjih stanovnika u spomenutom desetogodišnjem razdoblju.
O samoj izložbi i njezinom značenju govorila je autorica Anamarija Gorenc te ravnatelj Zavičajnog muzeja Draženko Samardžić, dok je izložbu s nekoliko prigodnih riječi otvorio Ante Fuzul dopredsjednik Gradskog vijeća grada Biograda. J.F.

bnm.logo.footer

Službene mrežne stranice
Grad Biograd na Moru

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA