I Gradska knjižnica otvorila svoja vrata

Objavljeno: Četvrtak, 21. svibnja 2020. 18:25
Ocijeni
(0 glasova)

Nakon popuštanja mjera život se u gradu Biogradu pomalo vraća u normalu. Nakon što su s radom prvi startali kafići ,uslužne djelatnosti, polako se aktivira i rad u vrtićima, školama, te drugim gradskim ustanovama, a koji na žalost još uvijek moraju raditi u posebnim uvjetima.
Jedna od njih je i biogradska Gradska knjižnica, u kojoj smo navikli na brojna druženja s djecom i odraslima, književnim večerima, te predstavljanju zanimljivih knjiga, putopisa i slično. Zbog pandemije Covida 19. gradska knjižnica bila je zatvorena od 13. ožujka do 27. travnja ove godine. No i za to vrijeme djelatnici knjižnice obavljali su određene poslove za koje uz redovnu djelatnost baš i nema previše vremena.
Naime, kako nam je kazala ravnateljica knjižnice Tihana Jurišić, u tom periodu napravili smo reviziju knjižnog fonda (koju smo dužni obavljati svakih 6. godina) i za to nam je bilo potrebno mjesec dana. Jer trebalo je očitati i pregledati preko 51 tisuću knjiga, koliko iznosi ukupni knjižni fond Gradske knjižnice Biograd na Moru. Za to vrijeme djelatnici su svakodnevno (u timovima) dolazili na posao i obavljali taj zahtijevan ali iznimno bitan dio knjižničarskog posla. Po otvaranju, morali smo se kao i drugi, prilagoditi novonastaloj situaciji i posebnim uvjetima, te se naši korisnici moraju pridržavati navedenih uputa. Primjerice, da se u knjižnicu ulazi jedan po jedan, da se pridržavaju mjera socijalne distance (jedni od drugih pa tako i od knjižničara), dezinficiranja ruku prije ulaska u posudbeni dio, te da vode računa da se dodiruje što manji broj knjiga. Prostor čitaonice za sada se još na žalost ne može koristiti. Nadajmo se da će daljnje popuštanje mjera sve više otvarati mogućnosti normalnijeg rada na kakav smo navikli.
No i unatoč takvoj situaciji već u prvom tjednu nakon otvaranja oboreni su svi rekordi u posjeti i posudbi građe. Više od 315 korisnika došlo je posuditi knjižnu građu, a čak njih 405 vratilo je posuđene knjige. Posuđeno je 637 knjiga, a 807 ih je vraćeno u već u prva četiri dana nakon otvaranja to jest od 27. do 30. travnja.
Svakako valja naglasiti kako knjige nakon vraćanje ostaju tri dana u karanteni i tek su po isteku toga vremena dostupne su za daljnju posudbu. Zadovoljni smo što naši korisnici razumiju situaciju, pridržavaju se zadanih uputa, te vjerujemo da će takvim ponašanjem doprinijeti što skorijoj potpunoj normalizaciji života svud oko nas, pa tako i radu naše knjižnice, kazala je ravnateljica Jurišić. J.F.

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA