Dan mimoza prigodno obilježen u gradu Biogradu

Objavljeno: Ponedjeljak, 27. siječnja 2020. 09:14
Ocijeni
(0 glasova)

Poznato je da je dan mimoza nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice u žena, točnije dan prevencije protiv ove opake bolesti, a koju provodi  Hrvatska Liga za borbu protiv raka.
Ova javnozdravstvena akcija ima za cilj preventivnim akcijama spriječiti nastanak ove bolesti koja još uvijek uzima svoj danak među ženskom populacijom. Prema nekim pokazateljima u Hrvatskoj se svaki dan jednoj ženi dijagnosticira rak maternice, a svaki treći dan od te zloćudne bolesti jedna žena umre. Jer rak vrata maternice je najčešći zloćudni tumor ženskih spolnih organa, koji se na ljestvici učestalosti malignih bolesti u žena nalazi odmah iza vodećeg raka dojke.
Liga za borbu protiv raka Zadar, podružnica Biograd na moru obilježava ovaj dan već niz godina pa je tako bilo i ovo prigodom. Predsjednica podružnice Ljubica Wagner, kazala nam je kako obilježavanje ovoga dana ima cilj prije svega prevenciju bolesti, te se prigodnim brošurama nastoji upozoriti na moguću opasnost ali i načine njezinog pravovremenog otkrivanja, te edukacijom postići i veću mogućnost izlječenja.
Veliki projekti na državnoj razini su svakako za svaku pohvalu, no mi u maloj sredini pokušavamo pomoći oboljelima na više načina, problemima s kojima se oni svakodnevno susreću. Mnogi od njih ne znaju svoja prava, a prepreka, onih administrativnih je napretek. Suradnja s HZZO-om je otežana, nerazumljiva i često nedefinirana. Postoji čl. 66 prema kojem bolesnici ako imaju dijagnozu karcinom, imaju pravo biti oslobođeni od participacija, no tu nastaje čitava zbrka, tko, kako zašto…bolesni ljudi jednostavno nemaju dovoljno ni snage ni volje da se uz bolest bore još i s administrativnim problemima. Mi pomažemo koliko možemo i nastojat ćemo još i više angažirati, jer imamo neku zamisao koju bi htjeli realizirati tijekom ove godine, nadamo se da ćemo uz pomoć gradskih vlasti to uspjeti ostvariti te na taj način olakšati brojnim oboljelim od ove bolesti na našem području, kazala je Ljubica Wagner.
Dodala je ovom prilikom da se  podružnica zahvaljuje BureCentru, na ustupljenom prostoru za održavanje ovogodišnjeg dana mimoza, a također i ranču Kukin iz Pakoštana, koji su donirali mimoze koje su podijeljene posjetiteljima u Bure centru. Ove godine mimoze su se dijelile, a posjetitelji dolazili, razgovarali, uzimali,  brošure, te se i ova hvalevrijedna akcija može smatrati uspješnom. J.F.

bnm.logo.footer

Službene mrežne stranice
Grad Biograd na Moru

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA