Međunarodni dan djeteta

Objavljeno: Četvrtak, 21. studenoga 2019. 19:14
Ocijeni
(0 glasova)

Kažu da na mladima svijet ostaje, ako je tako, onda je bez sumnje njihova zaštita i pravilan odgoj korak ka boljem društvu, jer sva djeca zaslužuju jednaka prava i mogućnosti, a naša je dužnost da im to omogućimo.
Podsjetimo se na to, posebno na današnji dan 20. studenog kada se obilježava Međunarodni dan djeteta. Ovaj dan posvećen je djeci i njihovoj dobrobiti, a utvrdila ga je Generalna skupština UN-a još 1959. godine.
Naime, toga dana usvojila je Deklaraciju o pravima djeteta, a nakon čega je 1989. godine usvojila i Konvenciju o pravima djeteta. Dokumenti su to s kojima se pokušavaju  odrediti specifične potrebe djece i mladih, njihovi problemi vezani uz razvoj i odrastanje, a na odraslima je da provode i promoviraju. Poznato je da je „Konvencija o pravima djeteta“ najviše puta ratificirani dokument o ljudskim pravima u cijelom svijetu, no na žalost njegova provedba je još uvijek nedovoljna. Znamo da su osnovna dječja prava, prava na preživljavanje, zaštitu, hranu ,piće, smještaj zdravlje i životni standard uopće. Jednako tako tu su odgoj i obrazovanje, pravo na druženje, izražavanje kao i sudjelovanje u donošenju odluka. No, koliko se to i u kojim dijelovima svijeta poštuje teško je i zamisliti. Stoga, nastojanja da svatko od nas, u svojoj sredini i svom okruženju, učini makar mali korak u smjeru boljeg razumijevanja dječjih potreba te kroz različite aktivnosti promovira  njihova prava kao normalnih malih ljudi. Obilježavajući ovaj dan, barem jednom godišnje ovoj se problematici posvećuje se nešto više pažnje, a prigodne programe provode najvećim djelom društva „Naša djeca“. Tako je i u našem gradu gdje se u suradnji s dječjim vrtićima i školama odvijaju brojna prigodna događanja ,tribine, rasprave i slično.
No briga o djeci i njihovim pravima, kvalitetnom odgoju, njihovo uvažavanje i angažiranje na svakom planu, u biogradskom dječjem  vrtiću je kontinuirana. U nizu aktivnosti posebno su zanimljive radionice koje se održavaju u suradnji s roditeljima gdje djeca uz zajednički kreativni rad i druženje, uče o  međusobnim  odnosima ali i uzajamnom uvažavanju, što je važna spoznaja za malene ali i za one velike. J.F.

Foto galerija

bnm.logo.footer

Službene mrežne stranice
Grad Biograd na Moru

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA