75th banner e

Velika berba maslina u malom masliniku osnovne škole

Objavljeno: Petak, 25. listopada 2019. 07:48
Ocijeni
(0 glasova)

Kažemo da je to velika berba, jer je to velika akcija i završna radnja u ovom malom ali iznimno uspjelom i brižno održavanom masliniku. Riječ je o masliniku biogradske osnovne škole smještenom u samom njezinom dvorištu, a koji broji 35 stabala maslina. No njegova veličina i nije samo u broju stabala već u načinu na koji se o njemu skrbi, kazao nam je Frane Bojmić, profesor povijesti i voditelj ove skupine "osmaša" koju smo zatekli u berbi.
Masline su ove godine iznimno dobre, zdrave, plod neoštećen, a urod više nego dobar. Od sorti najviše imamo domaće oblice, zatim nešto lastovki i leccino, koje su u maslinicima obvezne jer su oprašivači. O masliniku inače skrbi školska zadruga "Lavanda" koju vodi profesorica Dorotea Kurtov, uz pomoć drugih djelatnika škole koji se maksimalno angažiraju na njegovom održavanju.
U ova dva dana ubrati će se ukupno preko 800 kilograma ploda što će školskoj zadruzi osigurati preko 100 litara exstra djevičanskog maslinovog ulja. Važno je istaknuti da masline odmah nakon branja idu na preradu, a potom slijedi skladištenje i pakiranje u za to posebno pripremljenu ambalažu. Ova škola ponosna je na svoj maslinik i zadrugu "Lavanda", jer je uvijek je imala dobre masline i još bolje ulje, naglasio je ravnatelj škole prof. Jordanko Miloš. Ove godine međutim za to bi trebala uslijediti i službena potvrda, jer po prvi puta ove godine školsko ulje ide na natjecanje.
Sama berba maslina u biogradskom školskom masliniku ima i dodatnu notu a to je druženje i zajedništvo. Jer ova vesela i razigrana mladost, njihova sinergija u tom zajedničkom "pothvatu" bez sumnje imaju nešto više od samog branja maslina, i to se slobodno može nazvati "škola za život", kazao nam je na kraju prof. Bojmić. J.F.

bnm.logo.footer

Službene mrežne stranice
Grad Biograd na Moru

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA