Dani kruha obilježeni među najmlađima

Objavljeno: Srijeda, 23. listopada 2019. 14:55
Ocijeni
(0 glasova)

Dani kruha, dani zahvalnosti za plodove zemlje, čitav se niz godina u mjesecu listopadu obilježavaju diljem zemlje, pa je tako bilo i u našem gradu.
Najviše događanja odvijalo se u vrtićima, osnovnim i srednjim školama, koje su na tu temu učili o kruhu, točnije njegovom nastajanju, od zrna do kruha na stolovima. Čitalo, se pisalo i risalo na temu dobivanja kruha i drugih proizvoda od brašna. Obrađivan je s više aspekata čitav proces dobivanja ove  svakodnevne namirnice ali i njegovom značenju u životu ljudi. Znamo da ga mnogi i dan danas nemaju dovoljno, te bi ga oni koji ga imaju trebali znati više cijeniti. Neke od izreka koje na to upućuju su, kruh naš svakidašnji u molitvi, kruh sa sedam kora, trbuhom za kruhom i druge, a koje same najbolje govore o njegovom značenju za ljudski život.
Ove godine na žalost zbog štrajka u osnovnim i srednjim školama nije bilo prezentacija kruha i njegovih proizvoda u gradskim školama, a jedini koji su ga obilježili su najmlađi Biograđani polaznici dječjeg vrtića.  Svi oni imali su priliku učiti o kruhu i njegovoj proizvodnji te i sami iskušati svoje vještine u njegovoj pripremi. Oni najmlađi uz pomoć svojih teta „umisili“ su svoje prvo pecivo, te ponosno pokazivali svojim tetama i dakako roditeljima njihovo umijeće.
U pripremanju kruha, te drugih slanih i slatkih krušnih proizvoda učilo se i na druge načine a skupine starijih mališana posjetile su i lokalnu pekarnicu, gdje su imali prilike vidjeti kako se to, i što sve radi dok kruh, peciva, pizze i kolači ne stignu na police za prodaju.
Za sve njih bilo je to zanimljivo i dakako poučno iskustvo, a da su se pri tome i zabavili te zasladili s proizvodima od brašna i njegovih proizvoda nije potrebno posebno napominjati. J.F.

bnm.logo.footer

Službene mrežne stranice
Grad Biograd na Moru

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA