Velika i značajna obljetnica biogradske Gradske galerije

Objavljeno: Ponedjeljak, 21. listopada 2019. 12:23
Ocijeni
(0 glasova)

U prostorijama Zavičajnog muzeja grada Biograda postavljena je izložba radova i obilježena 20-ogodišnjica djelovanja Gradske galerije u gradu Biogradu. Dobra suradnja s muzejom i ravnateljem Draženkom Samardžićem omogućila je brojne zajedničke izložbe, te tako i ovu jubilarnu, sveobuhvatnu koja je pokazala koliki je značaj ova galerija imala u kulturnom životu grada te koji su sve najpoznatiji i manje poznati autori “prodefilirali“ njezinim prostorom.
Voditelji Tonći i Tea Jeličić zadovoljni kažu: „Kada uzmemo u obzir formalno obrazovanje nas oboje smo zapravo amateri. Kada govorimo o ljubavi prema umjetnosti profesionalci smo…, vrijeme provedeno u Galeriji napravilo nas je takvima. Odradili smo puno u ovih dvadeset godina. Entuzijazam i zanos su nas vodili pri odabiru i broju pripremljenih izložbi. Galerija je kroz 20 godina rada ugostila čitav niz autora, od amatera do zaljubljenika u umjetnost, od malih autora pa sve do renomiranih akademskih umjetnika. Kontakte smo uglavnom ostvarivali sami, ponekad smo dobivali preporuke, ponekad smo se trudili doći do autora a neki su i sami došli do nas. Želja da kulturnu ponudu grada obogatimo bila je velika, želja da pritom obogatimo sebe u onom najboljem ljudskom smislu, a to je lijepim stvarima i ljudima koji nas okružuju, u često sivoj svakodnevnici, bila je još veća.
Sjećamo se da je prva naša izložba bila izložba fotografije Ive Pervana. Za ono poslijeratno vrijeme kada u Biogradu nije bilo niti jedne Galerije, pa niti suvenirnice, bili smo pravo osvježenje. Izložba je izazvala pozornost, a mi smo tih prvih godina motivirali nekoliko drugih galerija na otvaranje. Nažalost, umjetnost je nešto za što treba puno ljubavi, ali i ulaganja vlastitog vremena i sredstava. Ono što nas je zadržalo je bila znatiželja, istraživali smo dalje, sklapali poznanstva iz kojih su izašla lijepa prijateljstva…Plan je bio tri do četiri izložbe godišnje. Toga plana smo se više-manje držali. Zajedno sa izložbama učili smo i nastojali ljepotu umjetnosti približiti kako domaćim ljudima tako i gostima Grada. Tematski smo pokrili sve od povijesnih, sakralnih tema do tema suvremene likovne umjetnosti. Tehnike radova koje smo izlagali u Galeriji su od fotografije kojom smo krenuli, sve do klasične slikarske tehnike koje nosimo sa sobom još od osnovne škole kada nas naši nastavnici pokušavaju „navući“ na likovnu umjetnost, te suvremene tehnike likovnog izraza. Tako smo kroz taj period predstavili radove u raznim tehnikama, od akvarela do ulja, od aquatinte do suhe igle, zatim kiparske radove u drvu i metalu, pa do stakla i keramike, te postavili i izložbe“ in memoriam“ preminulim slikarima Mersadu Berberu i Djuri Pulitiki.
I nadalje planiramo predstavljati nove umjetnike, te biti dio, ne samo likovnog, već i svakog drugog kulturnog stvaralaštva koje se uz našu pomoć te podršku Grada koju imamo, mogu realizirati u našem prostoru i gradu“, kazali su nam zadovoljni voditelji Galerije. U svom osvrtu poznati likovni kritičar dr.sc. Tonći Šitin, koji je bio čest gost na otvorenju biogradskih izložbi, kazao je kako je suptilna analiza  pokazala kako je u ovom idealno smještenom turističkom i nautičkom centru Jadrana sa zaletima fantazije na sve strane, umjetnost donijela nenadvladiv optimizam i vedrinu, finoću izraza i prisnost estetike. Širom otvorena vrata Gradske galerije sa zanimljivim izložbama i ciljanim gostima doimaju se kao tihi stisak ruke svima koji još vjeruju u ulogu umjetnosti i ograničene domete njezina govora. Punih dvadeset godina i 70-ak izložbi i prezentacija autora bogati je rezime rada kojega su brižno njegovali Tonći i Tea Jeličić, uvažavajući sve promjene koje su nastajale uz profiliranje galerijske djelatnosti. Bitno je istaknuti da je Gradska galerija u promenadnom srcu Biograda postala mjesto susreta s prijateljima, umjetnicima, gostima iz svih krajeva svijeta. Riječ je o jednoj posebnoj zajednici u kojoj su živi susreti najbolji a o tomu svjedoče onako velike skupine ljudi u ljetnim mjesecima upravo oko izložbene dvorane…tamo gdje nagrada nema, svaki put je novi početak, pa tako i nakon ovih prvih 20 godina!
Ova izložba Gradske galerije u prostorijama muzeja okupila je veliki broj posjetitelja, domaćih autora koji su kroz spomenuto 20-ogodišnje razdoblje bili njezini sudionici ali prije svega i veliki broj ljubitelja likovne umjetnosti i umjetnosti uopće. Bila je to prigoda koju je gradska galerija iskoristila te dodijelila niz zahvalnica ustanovama i pojedincima koji su je pratili i podržavali na tom putu. J.F.

bnm.logo.footer

Službene mrežne stranice
Grad Biograd na Moru

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA