Predstavljena knjiga "Promatrači u zrcalu" Josipe Pavičić Berardini

Objavljeno: Petak, 30. kolovoza 2019. 12:53
Ocijeni
(0 glasova)

U našem gradu boravila je poznata spisateljica Josipa Pavičić Berardini, koja je po drugi put bila gost biogradske Gradske knjižnice.
Prilikom predstavljanja gošće ravnateljica knjižnice Tihana Jurišić kazala je kako je uglavnom poznato da je ova nekadašnja televizijska voditeljica, danas spisateljica ali i proučavateljica tehnike za samo razvoj, te voditeljica radionica i predavačica, ujedno i autorica četiriju knjiga. U svom do sada najpoznatijem djelu „Šest milimetara“ izdanom tijekom 2017. godine ogoljela je dušu te iskreno, istodobno nježno i grubo, s ciljem osvješćivanja, progovorila o osobnoj borbi s teškom bolešću koja joj je pomogla da postane ono što danas jest, te da svoje spoznaje prenese drugima koji se bore sa sličnim životnim prekretnicama.
Njezina najnovija knjiga koju je predstavila biogradskoj čitalačkoj publici pod nazivom „Promatrači u zrcalu“ govori o tome što nam je potrebno da u sebi prepoznamo istinsku snagu, a  koja će nas osvijestiti da shvatimo kako sve loše što nam se događa nosi korijen u nama samima. Jednako tako, za sve postoji lijek koji također počiva u nama samima. Sve te uzroke valja prepoznati, izvući na površinu, pustiti ih da odrade svoju svrhu, da dođu i prođu, a sve to sadržano je u vješto osmišljenim tehnikama disanja, promišljanja i vizualiziranja, a koje će obogatiti naš unutarnji svijet, tvrdi autorica.
Govoreći o svom književnom stvaralaštvu ali i terapeutskim i meditativnim tehnikama autorica je između ostalog kazala , nisam ja odabrala taj put, on je odabrao mene. „Promatrači u zrcalu“ je zapravo knjiga  posvećena  odnosima s drugima,  a u kojoj ona  vješto otkriva i nudi odgovore na pitanja o tome koja je razlika između veze i odnosa, zašto je veza „mrtva“ i zašto je odnos jedino moguće istinsko ostvarenje između dvoje ljudi. Prošaran intimnim pjesmama i izravnim obraćanjima, tekst obiluje praktičnim vježbama, primjerima i savjetima, ali i meditativnim mislima koji uvelike mogu pomoći. Možda je najveći problem to što svi mi nemamo dovoljno ljubavi prema sebi, a moramo se voljeti i prihvatiti se onakvima kakvi smo, za početak. Jer mi smo najčešće svjesni svega a nismo svjesni sebe, a mi sebi trebamo biti na prvom mjestu, tvrdi ona. Kada smo se rodili svi smo mi dobili neku vrstu broda, ali najčešće se kroz život na to zaboravi. A kada imaš brod, moraš uzeti kormilo u svoje ruke, zar ne? E to je ono što često zaboravljamo.
Tako je nizom mudrih savjeta iz knjiga ali i brojnih seminara, te marljivog višegodišnjeg proučavanja, te dakako i  osobnih iskustva Josipa Pavičić Berardini još jednom je zaintrigirala čitatelje, te ne sumnjamo da će i ova knjiga koja je bez sumnje i više od knjige, pronaći svoj put do čitatelja, te će i misija spisateljice da pomogne postići svoj cilj. J.F.

bnm.logo.footer

Službene mrežne stranice
Grad Biograd na Moru

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA