Predstavljena nova knjiga Ivana Mitrovića

Objavljeno: Petak, 23. kolovoza 2019. 14:32
Ocijeni
(0 glasova)

U biogradskoj Gradskoj knjižnici predstavljena je druga knjiga Ivana Mitrovića pod nazivom „Povijest Hrvata, Medviđe i Zelengrada“.
Knjigu su pred velikim brojem posjetitelja, točnije prepunim prostorijama gradske knjižnice i čitaonice, predstavili sam autor Ivan Mitrović, i profesor dr. sc. Josip Vidaković s zadarskog sveučilišta. Na samom početku predstavljanja ove knjige ravnateljica Gradske knjižnice Tihana Jurišić, pozdravila je sve nazočne te kazala kako je ovaj autor već gostovao u knjižnici kada je predstavljao svoju prvu knjigu, te  je zadovoljstvo ugostiti ga i ovom prigodom, kazala je ona. Dodala je pri tom, kako je autor na ovoj drugoj knjizi radio pet godina, i to gotovo svakodnevno između pet i osam sati. Zahvaljujući trudu, volji i želji sastavio je knjigu koja progovara o temama koje su iznimno bitne kako za povijest sela Medviđe (grad Benkovac) Zelengrada (grad Obrovac) i župe Medviđa (Zadarska nadbiskupija), a tako i za hrvatsku povijest u cjelini, jer u knjizi je prezentirana povijest navedenih sela u zadnjih 2300 godina, i to na impresivnih 1350 stranica.
O povijesti na ovim prostorima govorio je prof. Vidaković, te između ostalog kazao kako se u knjizi obrađuju mnogi poznati, a do objavljivanja u ovoj knjizi i nepoznati povijesni događaji s prostora ova tri mjesta. Jedan od poznatijih je svakako i taj da je za vrijeme Rimskog Carstva na prostoru bivših Krmpota, a današnje Medviđe bio rimski grad naziva Sidron, a u kome je, pretpostavlja se, rođen i Sv. Jeronim, o čemu je pisao još i Marko Marulić.
Uz ostalo u knjizi je znatan dio posvećen i djelovanju Katoličke crkve na tom prostoru, a zahvaljujući tomu u knjizi se mogu naći i rodoslovna stabla svih obitelji koji su rođeni u zadnjih 200-tinjak godina. U jednom djelu knjige ispričani su i zločini kroz povijest nad življem ovog područja, te je ova knjiga više od knjige, ona je povijest, koju valja čitati i dakako pamtiti.
A o kakvoj se knjizi točno radi možda je najbolje citirati riječi predsjednika Matice hrvatske, ogranka Rijeka profesora Gorana Crnkovića, koji je kazao  kako se „ne zna mjesto u Hrvatskoj koje je i nekoliko puta veće od Medviđe (Medviđa i Zelngrad) o kojem postoji puno veći broj sačuvanih povijesnih dokumenata nego što postoji o prostoru župa Medviđa, a da je o povijesti takvog mjesta napisana i velika knjiga kao što je ova „Povijest Hrvata, Krmpota, Medviđe i Zelengrada“ autora Ivana Mitrovića. J.F.

bnm.logo.footer

Službene mrežne stranice
Grad Biograd na Moru

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA