Sedmomjesečna turistička bilanca u gradu Biogradu

Objavljeno: Ponedjeljak, 19. kolovoza 2019. 07:39
Ocijeni
(0 glasova)

Kako sezona pomalo odmiče, sve se više osvrćemo na rezultate i predviđanja njezinog konačnog ovogodišnjeg ishoda. Evidentno je da se rano i dobro startalo s ovogodišnjom turističkom sezonom, a nekih većih „rupa“ barem do sada nije bilo. Ipak bilježi se nešto malo manji broj gostiju u prvih sedam mjeseci, kao uostalom i u čitavoj zemlji.
Tako je prema podacima e-Visitora tijekom prvih sedam mjeseci ove godine u gradu Biogradu evidentirano 106.779 dolazaka, a što je u odnosu na proteklu godinu manje za 2,45 %. Istovremeno  su noćenja za isti period od 563.653, također nešto manja točnije za 3,06 %. Po strukturi naši najbrojniji gosti i uz naše domaće kojih je ove godine znatno više nego inače, i nadalje su Slovenci, zatim Nijemci, Česi, Austrijanci, Slovaci, Francuzi, Nizozemci, te Mađari. Moglo bi se reći da „špica“ još uvijek traje, a potvrđuje to i ovaj vikend iza nas, kao i slika u gradu gdje je vidljivo da su plaže, ulice i trgovi, kao i kafići, restorani i drugi objekti izuzetno dobro popunjeni.
Što o dosadašnjem tijeku sezone, te o nekim izjavama o slaboj popunjenosti privatnih iznajmljivača, kaže direktor Turističke zajednice i gradonačelnik Ivan Knez: Sa sezonom možemo biti više nego zadovoljni. Ma, što znači koji postotak manje, nije to ništa zabrinjavajuće. Uostalom ove godine je nešto manji turistički promet u čitavoj Hrvatskoj, tako da lagani pad nama i ne predstavlja toliki problem. Naime, poznato je da je Biograd već više od desetak godina, iz godine u godinu bilježio stalan porast, pa ne može to tako u nedogled. Mislim da smo kao turistička destinacija dosegli vrhunac obzirom na broj smještajnih jedinica. Uostalom u litru vode ne može stati litra i pol. Krajnje je vrijeme poraditi na kvaliteti, a ne samo kvantiteti. Stoga i ovi koji kažu kako je privatni smještaj slabije popunjen, neka razmisle o tome, jer evidentno je da bez ulaganja nema boljitka i svi koji se bave turizmom moraju ulagati i pratiti svjetska tržišta. Evidentno je da svi oni koji ulažu nemaju problema s punjenjem kapacitet. Ne može im tu pomoći ni Turistička zajednica ni Grad, jer to je isključivo njihov biznis i njihov posao, a kako će ga raditi svatko bi trebao znati najbolje, zaključio je Knez. J.F.

bnm.logo.footer

Službene mrežne stranice
Grad Biograd na Moru

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA