Biograđani obilježili blagdan Svetog Roka

Objavljeno: Petak, 16. kolovoza 2019. 21:20
Ocijeni
(0 glasova)

Kao i ranijih godina tako i ove, žitelji grada Biograda prigodno su obilježili blagdan Svetog Roka, sveca koji se od u ovom gradu još od davnina štuje i slavi. Tako je i ovom prilikom prigodnim misama i procesijom ulicama grada, ukazana čast ovom svecu dobrotvoru, hodočasniku, te zaštitniku od kuge i kolere.
Poznato je naime da je Sv. Roko bio dijete bogate plemićke obitelji, no svoje naslijeđeno bogatstvo rasprodao je i podijelio siromašnima. Hodočastio je u Rim te pomagao svima pa tako i oboljelima od kuge, od koje je i sam obolio. Štovanje ovoga sveca uvelike su proširili franjevci i kapucini, a u Rimski martirologiji  ga je unio Papa Urban VIII.
Danas je on zaštitnik mnogih mjesta u svijetu pa tako i u Hrvatskoj. U gradu Biogradu dugi niz godina postoji i crkva Svetog Roka ali i „Scula svetog Roka“ koja brine i o održavanju same crkve, odnosno kapelice, ali i obilježavanju prigodnih datuma kao što je i ovaj današnji. Tako je već u ranim jutarnjim satima održana sveta misa  u kapelici Sv. Roka u Centralnom gradskom parku, a služio ju je biogradski župnik don Marin Krasić.
U poslijepodnevnim satima uslijedio je nastavak euharistijskog slavlja, a uz svečanu svetu misu u nazočnosti velikog broja vjernika, članova „Scule svetog Roka“, te žitelja grada Biograda i gostiju, sa zastavama svih bratovština koje djeluju u gradu, te kipom svetog Roka, krenula je procesija oko Poluotoka grada Biograda. J.F.

bnm.logo.footer

Službene mrežne stranice
Grad Biograd na Moru

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA