Nakon dobrog starta, dobar i nastavak turističke sezone

Objavljeno: Srijeda, 03. srpnja 2019. 12:03
Ocijeni
(0 glasova)

Start ovogodišnje turističke sezone u gradu Biogradu, zadnjih  godina započinje nešto ranije pa je tako bilo i ove godine.
Naime, već prepoznatljiva manifestacija „Slovenski Vikend“ obilježila ga je koncem travnja, a kada se taj vikend spojio s prvomajskim praznicima potrajao je čitav tjedan. Nakon kraćeg „primirja“ turistički se val znatno pojačava početkom mjeseca lipnja, a kada se u gradu održava već nadaleko poznata manifestacija „Gastro stol“.
Iako se u mjesecu lipnju već standardno bilježi porast turista koji pune veći dio smještajnih kapaciteta u gradu, ova mu je manifestacija ipak dala dodatni doprinos, točnije povećanu popunjenost, a što je evidentno i u brojkama.
Naime, za vrijeme trajanja ove manifestacije koja je trajala čitavih pet dana prema podacima e-Visitora zabilježeno je u gradu 36.464 noćenja i to bez nautike koja nije u njegovom sustavu. Najveći broj uglavnom su bili Hrvati, Slovenci, Česi, Nijemci te Poljaci i Austrijanci. Takva struktura gostiju uglavnom je prevladavala tijekom čitavog lipnja, a u kome je evidentirano 138.535 noćenja, također bez nautike, čiji podaci znatno kasnije stižu u Turističku Zajednicu jer kako smo već naglasili nisu u sustavu e-Visitora. Ukupni podaci prema tom Informativnom sustavu prijave i odjave gostiju pokazuju da je siječnja do lipnja ove godine i broj gostiju i broj ostvarenih noćenja veći za 3 %. Nakon Gastro stola koji je bez sumnje bio dobar vjetar u leđa početku pune turističke sezone u gradu Biogradu, očekuje se redovito dobra popunjenost u kojoj će se puniti svi raspoloživi kapaciteti od hotela, kampova, domaće radinosti i drugih.
Za „srce“ sezone kao i ranijih godina Turistička zajednica grada i Grad Biograd te kulturne  ustanove, kao Zavičajni muzej i Pučko otvoreno učilište te Gradska knjižnica u sklopu kulturno zabavnog ljetnog programa pripremili su brojne različite priredbe u svojim prostorima ili pak javnim otvorenim gradskim prostorima. Tako će kulturno zabavno ljeto u gradu već 2. srpnja koncertom ispred zgrade Gradske uprave zvanično otvoriti domaći glazbeni sastav „Škabelin band“. Nakon toga u prvoj polovini srpnja duž biogradske rive, biti će različitih glazbenih i plesnih nastupa i performansa, jer kao i proteklih nekoliko godina u grad stižu umjetnici iz čitavog svijeta u sklopu  „Street Music Festivala“. Otvorenje ovog, započinje ne rivi već osmog srpnja, a trajati će tijekom čitavog ljeta, u kome će se umjetnici smjenjivati, te će se zasigurno naći po svačijem ukusu ponešto. Slijede potom priredbe na Narodnom  trgu, gdje je kao i ranijih godina predviđeno održavanje kazališnih predstava za djecu i odrasle te koncerata ozbiljne glazbe i slično.
Potom već provjereni Night picnic u Centralnom gradskom parku, kao i feštice pod nazivom „Bokun tradicije“ i slično. Svakako valja naglasiti da je veliki broj koncerata, zvijezda popularne domaće domaće zabavne pop i rok glazbe, ugovorila hotelska kuća „Ilirija“ te će se veliki koncerti održavati upravo na njihovom bazenu, kao što je to bilo i proteklih godina.
Sezona je dakle dobro startala, dobro je osmišljena i nudi uz more i sunce brojne izlete, obilaske u daljnju ili bližu okolicu te dakako dobru spizu u domaćim restoranima a potom i već spomenute brojne različite priredbe u večernjim satima. J.F.

bnm.logo.footer

Službene mrežne stranice
Grad Biograd na Moru

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA