Posjet nekim od objekata na području grada s gradonačelnikom

Objavljeno: Ponedjeljak, 10. lipnja 2019. 09:48
Ocijeni
(0 glasova)

Jedne  subote, koja za gradonačelnika Ivana Kneza nema značenje neradna, jer gotovo sve su mu radne, bilo da je u uredu ili na kavi  a gdje ga sugrađani svakodnevno zaustavljaju, pitaju…a svjedoci smo da je tako bilo i ovom prilikom.
Dok smo se uz prvu jutarnju kavicu dogovarali za obilazak novoizgrađenih i objekata ili onih u izgradnji, na području grada i šire, već ga je „uhvatila“ skupina sugrađana, a koje naravno ni ovom prilikom nije odbio. Za njih je i ovoga puta bio na raspolaganju te ih pažljivo saslušao, iskazao razumijevanje i uputio kako dalje do realizacije njihovog zacrtanog programa.
Zatim nas je kako je i obećao, gradonačelnik „provozao“ do novootvorenog  Reciklažnog dvorišta u industrijskoj zoni i upravo dovršene asfaltirane ceste do njega. Moram naglasiti da smo mi i do sada imali reciklažu, kazao je on, točnije već godinama za tu namjenu koristio se kamp Sveti Dominik, što naši sugrađani dobro znaju. No, ipak ovo novo i suvremeno opremljeno Reciklažno dvorište veliki je napredak za bolje upravljanje gradskim otpadom. Njegova izgradnja trajala je oko godinu dana, a vrijednost iznosi oko 5 milijuna kuna, od čega je iz EU i nacionalnih sredstava sufinancirano gotovo  90 %. Dvorištem će upravljati gradska tvrtka „Bošana“ d.o.o., a što je najvažnije naši će ga građani  moći koristiti bez ikakve naknade i to svaki dan od 7 do 21 sat, te subotom od 7 do 17 sati.
Na putu do Industrijske zone, točnije njezinom sjeverno istočnom dijelu niče i zgrada za Poduzetnički inkubator vrijedan 38 milijuna kuna. No od toga iznosa 28 milijuna kuna financira se iz EU fondova, točnije Operativnog  programa „Konkurentnost i kohezija“. Radovi dobro napreduju, a njihov dovršetak predviđen je za prvu polovicu 2020. godinu. Prilika je to za mlade poduzetnike, jer im se otvaraju nove mogućnosti, a s osnovnim ciljem da se kroz zajednički angažman olakša poslovanje te ujedno potakne i otvaranje novih radnih mjesta. Zgrada poduzetničkog inkubatora ima bruto 3.000 četvornih metara prostora koji je raspoređen na tri etaže. Kako se predviđa u prizemlju zgrade trebao bi se smjestiti kuharski kabinet i strojarska radionica Srednje škole Biograd, gdje bi oni mogli održavati praktičnu nastavu. Ovaj još ne dovršeni objekt očito je zaintrigirao javnost jer je već do sada gotovo čitav prostor „pokriven“ zahtjevima, kazao nam je gradonačelnik Knez.
Dok smo još kod europskih financija valja istaknuti da je naša lokalna samouprava dobila  bespovratna sredstva u iznosu od 15.000 eura za instaliranje bežičnog interneta na javnim prostorima. Ovim sredstvima ugraditi će se Wi-Fi pristupne točke na javnim mjestima u gradu, te omogućiti besplatan pristup internetu, što je također korak naprijed u pružanju usluga gostima.
Kada je riječ o gradskim projektima ovom bi smo prilikom svakako morali spomenuti Turističko informativni centar čija je izgradnja, odnosno preuređenje i prenamjena prostora upravo započela. Riječ je o većem zajedničkom projektu u suradnji s P.P. Vranskim jezerom i LAG Laurom, a u  vrijednosti od 3,5 milijuna kuna odobrenih iz fondova EU, dok se grad za potrebe početka radova kreditno zadužio za 2,5 milijuna kuna. Turističko informativni centar biti će glavna turistička recepcija grada, a koristiti će ga zajednički Grad Biograd i PP Vransko jezero i to već početkom slijedeće turističke sezone. Raduje i činjenica da je konačno riješen i dugogodišnji  problem okoliša osnovne škole, a posebno ovih dana otvoreno novo školsko igralište, koje će  služiti potrebama nastavnog programa osnovne škole, a i drugim korisnicima u gradu jer je doista dobro osmišljeno i opremljeno. U suradnji s županijom u čijoj nadležnosti i jeste, ovo igralište uređeno je sa oko 1,3 milijuna kuna, a u čemu je grad samo djelomičnu sudjelovao dok je ostatak financirala Zadarska županija, kazao je gradonačelnik Knez.
Dodao je ovom prilikom kako je posebno zadovoljan što se prije pune turističke sezone uspjela realizirati i zamisao uređenja obalnog djela grada uz šetnicu, točnije  Park šume, a posebno najveće pješčane plaže Soline. Iako je bilo primjedbi na djelomično pošumljavanje, nasipavanje, ograđivanje kamenom, pokazalo se da je  to bio pun pogodak. Lijepo, čisto, kultivirano, a što su primijetili i neki od gostiju, te iskazane pohvale proslijedili mailom u gradsku upravu.
„Nakon što ste uredili jednu od ljepših šetnica na plaži Soline, vidim da ste uredili i prostor iza šetnice koji je desetljećima bio zapušten i ničemu nije koristio. Očišćeno i pošumljeno, za svaku pohvalu. S  obzirom da su uklonjene terase ispod šetnice, a plaža prekrasno uređena, treba poraditi i na podizanju kvalitete objekata tj. lokala uz šetnicu koji nude zabavu i hranu…“kaže uz ostalo dobronamjerni gost Marko K., a s  čim se u potpunosti slažemo dodaje i gradonačelnik Knez.
Spomenuo bi još ukratko i kašnjenja u izgradnji velikih gradskih projekata u oblasti kulture, kao što su Pučko otvoreno učilište, gradska knjižnica i slično, a što bi uskoro trebala biti stvar prošlosti. Naime, učilište bi prema predviđanjima trebalo biti dovršeno tijekom naredne godine, a kada slijedi i otvorenje nove knjižnice. No, u izgrađenom i renoviranom prostoru trebao bi započeti s radom i fakultet gastronomije, što je za grad kao poznatu turističku destinaciju svakako zanimljiv i koristan potez.
Međutim u dogledno vrijeme slijedi i niz drugih dugoročnijih zahvata, primjerice proširenje industrijske zone Jankolovica, uvala Jaz, gradska lučica, izmještanje ribarske i trajektne luke izvan stare gradske jezgre, a što dakako zahtijeva izmjene i prilagodbu prostornih planova, brojna odobrenja, odluke, novac i dakako vrijeme, a na čemu se već duže vrijeme intenzivno radi, pa se vi onda pitate zašto nemam slobodnu subotu, našalio se gradonačelnik Ivan Knez. J.F.

bnm.logo.footer

Službene mrežne stranice
Grad Biograd na Moru

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA