Spomen obilježje za poginule na biogradskoj plaži Soline

Objavljeno: Petak, 07. lipnja 2019. 09:22
Ocijeni
(0 glasova)

Grad Biograd na Moru i Udruga 1. A Satnija 113. brigade ZNG-a u prigodi 26. obljetnice pogibelji pripadnika specijalnih postrojbi HV-a Marijana Pulića, Joze Tomića i Karla Paića te dvoje civila Lidije Vrankulj i Danijele Vidaković, koji su poginuli 14. lipnja 1993. na plaži Soline, obilježit će se otkrivanjem spomen obilježja, kazao je Ivan Knez, gradonačelnik

Ničim izazvani, pobunjeni Srbi su prije 26 godina napali  Biograd na Moru raketnim sustavom Orkan s kasetnim punjenjem, s tzv. zvončićima koji su padali na plažu Soline. Krv, jauci, plač, užas, poginulo je petero mladih osoba: dvoje civila, Lidija Vrankulj (prognanicu iz Polače) i Danijela Vidaković te Marijan Pulić, Jozo Tomić i Karla Paića, koji su bili pripadnici Specijalnih postrojbi Glavnog stožera HV-a. Još sedam osoba teško je ranjeno.

Nitko se nije sjetio zapaliti svijeću
Malo koji turist koji uživa na plaži Soline u Biogradu na Moru, ali niti previše Hrvata ne zna što se dogodilo 14. lipnja 1993. Dugih 26 godina tišine, baš kao da se ništa nije dogodilo. Nitko se osim obitelji i rodbine nije sjetio zapaliti svijeću, pomoliti se kamoli podignuti neko spomen obilježje u čast i na slavu petero nevinih žrtava Domovinskog rata poginulih dok su se na plaži bezbrižno sunčali, kupali, izležavali, igrali briškulu. A Lidija, Danijela, Marijan, Jozo i Karlo danas bi, da nije bilo nametnutog rata, najvjerojatnije sa svojom djecom ili unučadi trčali po plaži Soline i gradili kule u pijesku.
O svemu je prije šest godina prvi i jedni započeo pisati gore potpisani novinar Zadarskog lista i lavina je nezaustavljivo krenula. Tadašnje i sva potom pisanja Zadarskog lista i Gordane Goge Šarić bloga "Biograjski.com",  o nemarnom i neprimjerenom odnosu prema poginulim hrvatskim vitezovima i civilima na plaži Soline, urodila su plodom.
- Grad Biograd na Moru i Udruga 1. A Satnija 113. brigade ZNG-a u prigodi 26. obljetnice pogibelji pripadnika specijalnih postrojbi HV-a Marijana Pulića, Joze Tomića i Karla Paića te dvoje civila Lidije Vrankulj i Danijele Vidaković, koji su poginuli 14. lipnja 1993. na plaži Soline, obilježit će se otkrivanjem spomen obilježja na taj tragični događaj, kazao je Ivan Knez, gradonačelnik.

Spomenik dio hrvatske povjesnice.
Svečanost će na plaži Soline idućeg petka, 14. lipnja, započet će u 11 sati i to otkrivanjem spomen obilježja, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, obraćanjem uzvanika te molitvom za poginule i preminule hrvatske branitelje i civile. Druženje će se nastaviti u restoranu Soline.
- Spomen obilježje koje ćemo svečano otkriti na plaži Soline, je spomenik dio hrvatske povjesnice, da nikad ne zaboravimo koliko je proliveno krvi za Republiku Hrvatsku, koliko vrijedi sloboda, koliko vrijedi mir, poručio je Knez.
Prije 14 godine s jugoistočne strane kod Gradske uprave podignut je spomenik u čast poginulim hrvatskim vitezovima, junacima Domovinskog rata. Autor je akademski kipar fra Jakov Jaki Gregov, vojni kapelan 134. brigade HV Biograd. Gradska vlast i na zelenoj površini sa zapadne strane Gradske uprave podiže spomenik poginulim hrvatskim braniteljima i civilima u Domovinskom ratu iz ovog kraljevskog grada u srcu Dalmacije.

Dodatne informacije

bnm.logo.footer

Službene mrežne stranice
Grad Biograd na Moru

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA