Kada briga o životinjama pokaže ljudskost

Objavljeno: Ponedjeljak, 13. svibnja 2019. 07:15
Ocijeni
(0 glasova)

Kažu da se brigom o životinjama razvija emocionalna inteligencija i empatija kod djece, a što će uvelike utjecati na njihov karakter u budućnosti, kao i na koji način će percipirati svijet oko sebe te pomagati potrebitima, ljudima ali i životinjama.
Ako je suditi po primjeru Dominika Katuše, učenika 4. razreda biogradske osnovne škole područnog odjeljenja Raštane Gornje, onda skrb o potrebitima uopće ne bi trebala biti upitna. Ovaj primjer kojim su Dominik i njegovi prijatelji pokazali svu dječju dobrotu prema napuštenim životinjama već zaslužuje svaku pohvalu. Radi se naime o pet posve malih štenaca napuštenih u raštanskom kamenjaru bez hrane, pića ili bilo kakvog zaklona. Maleni štenci bez pomoći Dominika koji ih je našao nisu imali puno šanse za preživljavanje. Ni trena ne razmišljajući Dominik ih je „pokupio“ te odnio u jednu napuštenu zgradu kako bi ih sklonio od nadolazeće kiše ali i drugih nedaća koje su im tako malenima prijetile.
Dominik i njegovi prijatelji Morena, Mateo i Leonardo prvo su ih nahranili, a potom i čuvali te na  koncu „svoju tajnu“ povjerili učiteljici engleskog jezika inače ljubiteljici životinja. Daljnjim angažmanom oko malenih ona je uspostavila kontakte s gospođom Žaklinom Brkljača, a potom i skloništem u Privlaci, te Održivom zajednicom čiji član Ivan Guina je preuzeo malene i proslijedio ih Elizabeti Smolić, a koja je do sada prihvatila, njegovala i othranila čitav niz napuštenih životinja. Nije čudo što je jedan od štenaca ostao kao ljubimac u domu mladog Dominika, a dok su boravili u Raštanima učenici su im nadjenuli imena Gari, Medo, Mala, Šapica i Bucko. Oni danas dobro napreduju, a nisu ni svjesni da su ih Dominik i prijatelji svojom pažnjom, ljubavlju i skrbi, zasigurno spasili od sigurne smrti u kamenjaru.
Stoga ovom prilikom prenosimo preporuku Održive zajednice (OZ) koja ističe potrebu edukacije ljudi vlasnika životinja da na vrijeme steriliziraju svoje kujice kako bi se spriječila neželjena legla, a koja se često nalaze napuštena s izgladnjelim mladuncima koji najčešće ugibaju u mukama.
Samo odgovorni vlasnici zaslužuju društvo tih divnih životinja koje nazivamo čovjekov najbolji prijatelj, stoga slika naših pasa ali drugih životinja najbolje govori i o nama samima. J.F.

bnm.logo.footer

Službene mrežne stranice
Grad Biograd na Moru

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA