Imaginarni svijet apstrakcije Marije Joza u Zavičajnom muzeju

Objavljeno: Srijeda, 08. svibnja 2019. 12:08
Ocijeni
(0 glasova)

U izložbenom prostoru Zavičajnog muzeja grada Biograda na Moru, ljubiteljima likovnosti izložbom recentnih likovnih djela, predstavila se likovna umjetnica iz Zadra Marija Loza. Svoje slikovne kreacije ostvaruje u likovnoj tehnici enkaustike, a riječ je o svojevrsnom stapanju voska kao vezivnog sredstva i posebnih pigmenata boja, koje se nanose na odgovarajuću papirnatu podlogu.
Tako se o pažljivo odabranoj kombinaciji boja te dinamici gestualnog kretanja ruku, jednom se rotira papir, a drugom pomoću grijalice nanose boje u nekoj vrsti kontrolirane akcije ostvaruju različite apstraktne kompozicije. Umjetnica se ponekad koristi i dodatnim intervencijama, koristeći različite metalne nastavke, da bi utisnula i naglasila pojedine tragove u cilju pojačane sugestivnosti izraza. Postupak stvaranja objedinjuje složenu dinamiku, oslobađanjem slikaričine imaginacije i osjećajnosti  u simbiozi s gestualnošću pokreta i kretanja po slikovnoj podlozi, pri čemu nastaju oblici slični mikroskopskom pogledu u neke nepoznate imaginarne svjetove.
Kao konačni rezultat stvaralačkog čina su likovna djela izložena na ovoj izložbi, koja iznenađuju i plijene pažnju ozračjem lirske apstrakcije te magijom slikovnog znakovlja organičkog predznaka. Kazao je to u svom osvrtu na ovu izložbu Boris Žuža profesor i likovni kritičar.
Zanimljive slike još zanimljivije tehnike izazvale su posebnu pozornost kod posjetitelja, a kako je ovom prigodom kazala sama autorica ova gotovo zaboravljena slikarska tehnika koja potječe iz Egipta stara je preko 1.800 godina. Kada ju otkrijete naprosto vas fascinira, a ona je ustvari antički način slikanja pomoću voska. Dakle, voštane boje i kućna pegla služe kao osnovni slikarski pribor te uz posebnu vrstu papira na koji se prenose, oživljavaju suvremeni pristup ovoj staroj tehnici.
Ova neobična i danas malo poznata tehnika ima svoje zakonitosti ali i pruža veliku mogućnost vlastitog likovnog izražaja, stoga ju ne bih mijenjala ni za što kazala je autorica Marija Loza.
Izložbu u Zavičajnom muzeju otvorio je ravnatelj Draženko Samardžić a popraćena je i prigodnim stihovima koje su čitale autoričina kćerka Particija i majka Anka. Sve tu upotpunilo ovo lijepo i kulturno događanje u biogradskom muzeju, a sama izložba  koju svakako valja pogledati biti će otvorena do 6. lipnja. J.F.

bnm.logo.footer

Službene mrežne stranice
Grad Biograd na Moru

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA