Započela gradnja TIC-a, glavne "turističke recepcija grada"

Objavljeno: Petak, 05. travnja 2019. 09:20
Ocijeni
(0 glasova)

Suradnja Grada Biograda, PP Vransko jezero i LAG Laure

Projekt izgradnje suvremenog TIC-a u središtu grada za TZG Biograd i Vransko jezero košta 3,5 milijuna kuna koja su nam odobrena iz EU fondova, Ivan Knez!

Lijepa vijest za turističke djelatnike i iznajmljivače turističkih kapaciteta u Gradu Biogradu na Moru i njegovom okruženju, kojeg će zajednički koristiti Turistička zajednica i Park prirode Vransko jezero.
- Rok za izvođenje radova je deset mjeseci, kazao je Mario Rožman, zamjenik šefa gradilišta, iz tvrtke Primat RD d.o.o. iz Hrvatskog Leskovca kod Zagreba, izvođača radova.
Riječ je projektu sveobuhvatnog uređenja zgrade, ostat će samo vanjski zidovi, koja je donedavno bila zgrada Centra za socijalnu skrb. Zgrada se nalazi na semaforskom raskrižju na ulazu u Poluotok, nasuprot autobusne postaje na Trgu hrvatskih velikana. Prije je to bio Ured za obranu, a u prošlosti antimalarijska postaja.
- Projekt izgradnje suvremenog TIC-a u središtu grada za TZG Biograd i Vransko jezero košta 3,5 milijuna kuna koja su nam odobrena iz EU fondova. Hvala partneru u projektu JU PP Vransko jezero, rekao je Ivan Knez, gradonačelnik.
Grad se za izgradnju Turističkog informativnog centra, većinskom odlukom vijećnika Gradskog vijeća, kreditno zadužio u iznosu od 2,5 milijuna kuna. Kredit je kod Zagrebačke banke podignut po povoljnim kamatnim stopama jer se radi o projektu koji se sufinanciraju sredstvima Europskih strukovnih i investicijskih fondova.
- Dobro su znana EU pravila kod dodijele bespovratnih sredstava, lokalne jedinice projekt sami financiraju, a uložena sredstva se vraćaju nakon završetka projekta. Dakle, 2.500.000 kuna za TIC će nam se vratiti za godinu, godinu i pol, ističe Knez.  
Kako je već navedeno rok izvođenja radova je deset mjeseci, a Knez je dodao kako će se unutarnji radovi izvoditi, najvjerojatnije, i za vrijeme ljetne sezone koko bi bili gotovi i prije roka.
- Pitate kako će TIC funkcionirati, to ćemo još vidjeti. Pored davanja informacija u izravnom kontaktu s posjetiteljima i distribucije promotivnih materijala, rad TIC-a također podrazumijeva prikupljanje i ažuriranje statistike posjeta te povratne informacije turista u svrhu poboljšanja trenutne turističke ponude i infrastrukture na području biogradskog kraja, poručio je Knez.
Uređenje info centra Biograd na Moru predstavlja ulaganje u prezentacijsko obrazovnu infrastrukturu.
- Lokalna akcijska grupa  Laura je tu da povezuje tri sektora: OPG-ovce, Grad Biograd na Moru i Park Prirode Vransko Jezero, naglasio je Ivan Čupić, voditelj LAG Laure
JU PP Vransko jezero u tijeku je s provedbom projekta “Revitalizacija i povezivanje atrakcija Parka prirode Vransko jezero” u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija u okviru poziva „Promicanje održivog korištenja prirodne baštine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode“.
- Grad je ugovorio radove za izgradnju TIC-a, a JU Park prirode Vransko jezero je partner u projektu, kazao je Danijel Katičin, ravnatelj JU PP Vransko jezero.
Naime, Europska unija je protekle godine dala zeleno svjetlo i odobrila 19 milijuna kuna za izgradnju Turističko informativnog centar (TIC) u Biogradu, te lučice u Crkvini, eko i biciklističke staze, solarnog broda za 12 osoba, vlakića za 56 osoba, adrenalinskog parka i drugo u PP Vransko jezero.
- Ukupna vrijednost Projekta iznosi 29.851.461,04 kuna, od čega su ukupni prihvatljivi troškovi 22.310.046,54 kuna. Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije odobrilo je ukupno 18.963.599 kuna. Razliku od 3,346.506 kuna sufinanciraju JU Park prirode Vransko jezero, Grad Biograd na Moru, Udruga BIOM i LAG Laura, objašnjava Katičin.
Dodjelom bespovratnih sredstava iz ovog projekta, JUPP Vransko jezero pridonijelo bi prelijevanju učinaka na lokalno i regionalno gospodarstvo.
- Posebice se to odnosi na sektor turizma, jer će se uz poboljšanje kvantitativnog aspekta turizma pridonijeti i boljoj edukaciji posjetitelja o vrijednostima prirodne baštine, zaključuje Danijel Katičin.

Kasni izgradnja Centra, socijala u podstanarstvu
Započetim radovima na izgradnji TIC-a deset djelatnika Centra za socijalnu skrb u Biogradu na Moru otišlo je u podstanarstvo, privremeno su se preselili u privatni prostor zgrade iznad bivšeg Centra, nasuprot Borova i kultnog kafića Firma. Naime, još uvijek, doduše opravdano, nisu završeni radovi na izgradnji nove zgrade iznad Kožine, uz istočnu stranu zgrade tehničkog centra na Kosi-Torovima. Iako su radovi trebali završiti najkasnije do početka siječnja oni su još u roh bau gradnji, završeni su grubi radovi na prizemlju i katu zgrade te postavljeni prozori i vrata.
- Jednostavno nismo imali sreće, izvođač radova je otišao u stečaj i na vlastiti zahtjev raskinuo ugovor o izvođenju radova. U tijeku je javno savjetovanja, a za 10-ak dana će se raspisati nova javna nabava za izvođača radova. Do sredine lipnja izvođač bi se trebao uvesti u posao, a svi radovi bi završili do kraja godine, kazala je Ivana Zrilić, ravnateljica Centra za socijalnu skrb.
Vrijednost projekta je četiri milijuna kuna, osigurana je oprema i interijer Centra u iznosu od 400.000 kuna. Sredstva su osigurana s pozicije Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Grad je osigurao zemljište površine od 1.000 metara, struju i vodu te ishodio svu potrebitu dokumentaciju za provođenje postupka javne nabave.
- Bez velike podrške Grada i gradonačelnika Kneza od projekta zasigurno ne bi bilo ništa, ističe Zrilić.

Dodatne informacije

bnm.logo.footer

Službene mrežne stranice
Grad Biograd na Moru

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA