Obilježeni Dani kruha u osnovnoj školi Biograd

Objavljeno: Ponedjeljak, 22. listopada 2018. 07:59
Ocijeni
(0 glasova)

Dani kruha-dani zahvalnosti za plodove zemlje, manifestacija  je posvećena kruhu, krušnim proizvodima ali i plodovima zemlje, točnije jeseni koja ih obilato daruje.
O njihovim vrijednostima i općem značenju u prehrani ali i životu ljudi uopće, uči se na različite načine, no sve sa ciljem boljeg upoznavanja mlađih naraštaja o njihovoj važnosti ali i  podizanja svijesti o ekološkoj poljoprivredi i zdravoj prehrani.
U našem gradu ova se manifestacija već tradicionalno obilježava u vrtićima i školama pa je tako bilo i ove godine. Učenici drugih razreda  koji u sklopu redovite nastave uče o prirodi upravo su idealni za širu obradu ove teme. Tako su i učenici sva tri druga razreda biogradske osnovne škole sa svojim učiteljicama Dijanom Milovac, Ines Bogdanić, Vanjom Peraić Mikas, te vjeroučiteljicom Mladenkom Mamić pripremili prigodan program u kome se govorilo i recitiralo dakako o pšenici, kruhu i njegovim proizvodima, kao i plodovima jeseni. Jedna od takvih recitacija glasi: „PONEDJELJAK kada svane, ja pripravljam plug i brane. UTORAK pak brže-bolje izorem si ravno polje. A u SRIJEDU slog po slogu, sijem žita koliko mogu. U ČETVRTAK sunce grije, a moj usjev bujno klije. PETKOM  žanjući žito zrelo, znoji mi se vedro čelo. SUBOTOM mi stari mlinar, žito melje tek za dinar. A na svetu NEDJELJICU, mama peče GIBANICU.“
Pune i lijepo  aranžirane stolove na ovoj školskoj priredbi, blagoslovio je biogradski župnik mogs. Ivan Mustać dakako uz molitvu i prigodne riječi o kruhu, njegovom blagovanju i značaju. S nekoliko prigodnih rečenica na tu temu učenicima se obratio i ravnatelj škole profesor Jordanko Miloš, a potom se sve to bogatstvo ljepote, okusa i mirisa moglo kušati. Svakako valja naglasiti da su u pripremi svih slanih i slatkih delicija od brašna kao osnovne namirnice većim dijelom pripremile  mame učenika drugih razreda, što je za svaku pohvalu. J.F.

bnm.logo.footer

Službene mrežne stranice
Grad Biograd na Moru

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA