04. listopada 2024.

PROJEKT ZAŽELI – sinergija Biograda na Moru s Tkonom i Udrugoma Nada

Za bolji i sretniji život starijih i potrebitih osoba

Četvrtom fazom projekta „Zaželi“ vrijednim 396.000 eure na tri godine je zaposleno 8 žena koje skrbe za 48 potrebitih korisnika, za 43 u Biogradu te za 5 korisnika u Tkonu i Ugriniću

Grad Biograd na Moru u uspješnoj sinergiji s partnerima, Općinom Tkon i Udrugom Nada, provodi četvrtu fazu projekta "Zaželi - prevencija institucionalizacije" u vrijednosti bespovratnih 396 tisuća eura iz Europskog socijalnog fonda (85% ESF, 15% RH).

- Četvrtom fazom projekta „Zaželi“ na tri godine je zaposleno 8 žena koje skrbe za 48 potrebitih korisnika, za 43 u Biogradu te za 5 korisnika u Tkonu i Ugriniću, kazala je voditeljica projekta Ivana Stamičar, predsjednica biogradskog Gradskog vijeća, istaknuvši kako je koordinatorica za Općinu Tkon Bruna Vojvodić.

Na prvom mjestu čovjek
Projekt na prvo mjesto stavlja čovjeka. Korisnicima, potrebitim osobama, projekt omogućuje jednostavnije, zdravije i sretnije življenje.
- Korisnici više i ne mogu zamisliti život bez njihove nazočnosti. Jednostavno su postale dio obitelji naših korisnika, poručila je Ivana Stamičar koja pritom ističe primjerenu suradnju s koordinatoricom projekta Brunom Vojvodić, načelnikom Anđelkom Palaškovom i komunalnim redarom Igorom Bogdanićem.
Zajedno s djelatnicom Anđelkom Komljenović i voditeljicom Ivanom Stamičar obišli smo četiri korisnice u Kunu – Tkonu: Nadu Bojmić (91), Dragicu Bijuković (70), Zorku Dželalija (77) i Katicu Sinković Titulić (77).

Djelatnice postaju dio obitelji
-Ovo je posao u kojem ljudima ulaziš u kuće, ali i u živote. Kroz neko vrijeme to više ne doživljavaš kao posao, već svaku tu kuću obilaziš kao svoj drugi dom, u jednom će dahu djelatnica Anđelka Komljenović.
Ne smije se zaboraviti, kaže Anđelka, na tako jednostavnu stvar kao jedan obični razgovor, druženje uz kavu. To je za mnoge korisnike često najbitnije.
-U Tkonu sam već 67 godina i ovdi mi je baš lipo. A kad mi nekoliko puta tjedno dođe Anđelka još je i lipše. Marljiva je i radišna, prepuna ljubavi i dobrote. Svaka joj čast, uz kavu će 91-godišnja baka Nada Bojmić, čiji je suprug, pok. Dinko Bojmić bio knjigovođa u Biogradu.

Gostoljubive i zahvalne korisnice
Dragica Bijuković (70) u Tkon u kuću majke Franice za stalno se doselila prije 17 godina.
-Prvi puta sam u ovom programu. Mjesečno dobijemo potrebite kućne potrepštine, a Anđelka donese lijekove, po potrebi sredi dnevni boravak i sve drugo. Najvažnije mi je društvo i razgovor. A Anđelka zna i masažu koja mi poput "melema na ranu" dođe nakon čitanja knjige ili rješavanja križaljki, uz šalicu čaja kaže Bijuković, koja je radila u Kamenskom u Zagrebu pa joj je hobi šivanje i krpanje.
Zorki Dželalija (71), otac je iz Drniša a majka Kunjanka prezimena Palaškov. Živi u obnovljenoj kamenoj kući, uzbrdo na samom vrhu Tkona.

Hvalevrijedan poziv
- Odmah da kažem, Anđelka ima zlatne ruke za masažu, a s njom i puno vježbam. Ona i sestra Ljubica, koja nakon Njemačke sad živi u Biograd, čine mi život ljepšim i potpunijim. Svaka osoba koja je odlučila svoj život posvetiti za druge vrijedna je divljenja i iznimnog poštovanja, uvjerljiva je gostoljubiva domaćica Dželalija.
Katica Sinković Titulić (77) živi uz Južnu plažu i šetnicu koja prema centru Tkona spaja živahniji dio obale s Ga-Ga barom i mulom, a jugo- istočno vodi prema hit naturističkom kampu Sovinje.
-Poslao je sami Bog, ona je meni sve. Hvala, našoj Ivani, susjedi Biserki i prijateljici, Mađarici Etelki, zahvalila se korisnica Katica koja je čak 8 puta prabaka.
A nakon izmjerenog tlaka i masiranja nogu s Katičinim prirodnim lijekom, maslinovim uljem s lovorovim listom, nastavila se priča o domaćem proizvodu koje ima oznaku HOP (Hrvatski otočni proizvod).
-Riječ je o rezancima, kunskoj pašti od blitve, reći će prabaka Katica.
Potom su Ivana Stamičar i Anđelka Komljenović u Općinskoj vijećnici održali informativni sastanak s načelnikom Anđelom Paloškovom, koordinatoricom Brunom Vojvodić i referentom-komunalnim redarom Igorom Bogdanićem.

Velimir Brkić

LeGENDE:

Zazeli tkon 1: Korisnica Nada Bojmić (91), djelatnica Anđelka Komljenović
Zazeli tkon 2: Korisnica Danica Bijuković (70), voditeljica Ivana Stamičar, djelatnica Anđelka Komljenović
Zazeli tkon 3: Korisnica Zorka Dželalija (77), djelatnica Anđelka Komljenović
Zazeli tkon 4: Korisnica Katica Sinković Titulić (77), djelatnica Anđelka Komljenović
Zazeli tkon 5: Voditeljica Ivana Stamičsar, djelatnica Anđelka Komljenović
Zazeli tkon 6: Anđelo Palaškov, načelnik Općine Tkon
Zazeli tkon 7: Voditeljica Ivana Stamičsar, djelatnica Anđelka Komljenović
Zazeli tkon 8: Panorma Tkona

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA