10. veljače 2024.

Puštanje ljubičastih balona u obliku srca povodom Međunarodnog dana epilepsije 12. veljače

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana epilepsije 12. veljače i Nacionalnog dana oboljelih od epilepsije 14. veljače, već drugu godinu za redom i u našem gradu Biogradu na Moru održava se akcija pod nazivom „Epilepsy day“.
To je dan posvećen podizanju razine osviještenosti o epilepsiji i dan pružanja podrške osobama s epilepsijom. Ovaj dan se obilježava na svim kontinentima u više od stotinu zemalja svijeta kao i diljem Lijepe naše. Za obilježavanje dana izabrana je ljubičasta boja lavande koja je internacionalna boja epilepsije jer se često povezuje s osjećajem usamljenosti koji se učestalo javlja kao posljedica društvene stigmatizacije i izolacije osoba s epilepsijom.
Ove godine u našem gradu u akciju će se uključiti i najmlađi. Naime, u suradnji s ravnateljem OŠ gospodinom Joškom Brtanom, učenici 5. tih razreda Osnovne škole, 12.veljače u 09:00 sati ispred Osnovne škole Biograd, puštanjem ljubičastih balona u obliku srca poslati će Svijetu poruku o inkluziji i podršci svim osobama oboljelim od epilepsije. Stoga ih podržimo u destigmatizaciji i borbi protiv predrasuda o epilepsiji. Jer bolest, pa tako i epilepsija ne smije biti mjerilo vrijednosti čovjeka.
Središnja manifestacija obilježavanja međunarodnog dana epilepsije i nacionalnog dana oboljelih od epilepsije održat će se u Puli u 12. veljače 2024.
Program hibridnog simpozija „Živjeti s epilepsijom“, koji je namijenjen osobama s epilepsijom i njihovim bližnjima (osobito roditeljima i skrbnicima), zdravstvenim radnicima, studentima, zaposlenim u školama i odgojnim ustanovama, kao i svim zainteresiranima za probleme osoba koje boluju od epilepsije nalazi se na poveznici: https://us02web.zoom.us/webinar/register/WN_b5FjS6r-Tti5-9ddilCXxQ#/registration
Obilježavanjem ovog dana želimo senzibilizirati naše sugrađane i cjelokupnu javnosti za pružanje podrške djeci i odraslim osobama koje boluju od epilepsije i poručiti im da nisu sami.
Isto tako želja nam je istaknuti važnost edukacije svih sugrađana o tome kako treba pristupiti oboljelom od epilepsije ako se nađe u životno ugrožavajućoj situaciji, ako dobije epileptički napad i kako mu pružiti pomoć.
Jer samo širenjem znanja o epilepsiji rušimo predrasude.

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA