12. kolovoza 2022.

Teta Marica, dobra duša i srce Biograda ni u mirovini ne miruje

Dok mnogi ljudi odu u mirovinu i svoje umirovljeničke dane posvete odmoru i raznim druženjima umirovljena teta iz vrtića Marica Tolić (80), dobra duša i srce Biograda na Moru, nije stala skršenih ruku. Vrijedno i marljivo prikupljala građu i fotografije za svoju treću knjigu-monografiju te još uvijek od školjaka izrađuje suvenire, ukrase, nakit, vaze, jedrilice i štošta drugo što u njezinim rukama postaju prava umjetnička djela.

- Izrada rukotvorina je nastavak niza 35-godišnjeg rada s djecom kao teta u biogradskom dječjem vrtiću, kazala je teta Marica, koja je sa suprugom Dinkom čak 58 godina u braku u kojem imaju troje djece i šest unučadi.

Nagrada za životno djelo
Teta Marica je dobitnica Nagrade Grada Biograda za životno djelo koju je primila u siječnju 2007. u povodu Dana grada i nebeske zaštitnice sv. Stošije. Dobitnica je i više zahvalnica i priznanja te pregršt medalja za svoj rad na raznim natjecanjima i izložbama, društvenim i turističkim manifestacijama, poglavito u sklopu Udruge Nada, predsjednice Ivane Stamičar.

- Svoju prvu knjigu "Spomen knjigu 66 godina rada Dječjeg vrtića Biograd" promovirala sam 2008. u bistru, restoranu-hotelu Carpy More, nakon što sam s vrtićkom djecom i njihovim roditeljima skupljala fotografije punih 35 godina, točno koliko sam bila teta-odgajateljica u vrtiću, naglasila je vitalna teta Marica, dok smo razgovarali u hladovini ljetne terase i njezinoj brižno uređenoj radionici.

Nemirnog duha teta Marica, djevojačkog prezimena Labar, neumorno skuplja narodno stvaralaštvo i predanja.

- U Zavičajnom muzeju 2017. sam predstavila fotomonografiju "Mome gradu Biogradu" koju sam radila u suradnji s Draženkom Samardžićem, ravnateljem biogradskog muzeja, kazala je teta Marica, koja je u mirovini od 2006. godine.

Vedrog duha i silne energije
Živeći zavičaj puninom svoga srca i duše, komparirajući stare fotografije Biograda i Biograjaca, fotomonografija je svojevrsna kronika koja obuhvaća razdoblje od prvog spomena ovog grada u srcu Jadrana pa sve do danas.

- Kada sve prođe i dođu neki drugi ljudi, ostat će sjećanje na ispričanu priču kako se nekada živjelo, slavilo, radilo i umiralo, emotivno će teta Marica.

Ova je knjiga, usudio bih se reći, svojevrsni homagge tete Marice svom "bilom gradu", svomu Biogradu. Uvijek vedra duha i silne energije ona to i čini na svoj specifičan način.

- U završnoj sam pripremi za treću knjigu-monografiju koja će opisati kronološki rad Udruge Nada te Biograjke i Biograđane, dobitnike godišnjih nagrada Grada Biograda. Tek predstoji zatvaranje financijske konstrukcije. Uz Božju pomoć i empatiju Grada, gospodarstvenika, poduzetnika, plemenitih i dobrih ljudi, vjerujem da ću uspjeti. Živi bili pa vidili, poručila je teta Marica Tolić.

 
IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA