Rekordni turistički rezultati očekuju se i ove godine

Objavljeno: Srijeda, 13. lipnja 2018. 09:42
Ocijeni
(0 glasova)

Iako je turizam u gradu Biogradu u stalnom usponu, jer je evidentno da se porast broja gostiju i broja ostvarenih noćenja godinama konstantno povećava, uvijek može bolje, bogatije, raznovrsnije.
Naime, stalna intencija da turistička sezona preraste u turističku godinu nastavlja se i dalje, novim zamislima, programima i sadržajima na kojima se intenzivno radi. Potvrdila nam je to u razgovoru i Ivana Kulaš direktorica Turističke Zajednice grada Biograda. Recimo na samom početku da je u prvih pet mjeseci ove godine u gradu Biogradu evidentirano 29.300 dolazaka a koji su u tom periodu ostvarili 85.200 noćenja. Porast je to u odnosu na prošlu godinu 30% u broju dolazaka i 6 % u broju noćenja. No uz to raduje i činjenica što dolazi do povećanja upravo u ovom predsezonskom razdoblju, što dokazuje da sve veći broj gostiju uz more i sunce, zanimaju i dodatni sadržaji odnosno da su sve više fokusirani na aktivni odmor a čemu i mi  nastojimo posvetiti još više pozornosti, kazala je ona. Mogli bismo reći da je ovogodišnji jači priliv gostiju zabilježen kroz manifestaciju „Slovenski vikend“ koja je organizirana u suradnji s nekoliko slovenskih gradova i općina a održala se od 27. travnja do 1.svibnja.Upriličeno je niz sportsko rekreativnih događanja od utrka, regate, šetnje do Fun Parka i slično, što je pokazalo se da je aktivni i dobro organizirani odmor itekako zanimljiv za mnoge turiste. Na tom planu slijedi i jedna posve nova i posebna priča pod nazivom „Avanture a la carte“.
Ideja nagradne igre Avantura a la carta pokrenuta je unutar projekta Hrvatske turističke zajednice PPS Hrvatska 365, još prije dvije godine a koja do danas u nas nije u potpunosti zaživjela. Ova zabavno edukativna igra zapravo je maštovit i interaktivan vodič koji kroz rješavanje zagonetki turiste vodi u razgledanje pet odredišta Biogradske rivijere-Biograda na moru, Pašmana, Tkona, Pakoštana te Sv. Filipa i Jakova. Način je to da se turistima (avanturistima) omogući da na jedinstven način  dožive atraktivan prostor koji u svojim granicama objedinjuje jezero, more, otoke, plodna polja, vidikovce, izvore vode, kulturne spomenike, kao i PP Vransko jezero te posebno ornotološki rezervat. Sve to s ciljem da dožive destinaciju na jedan posve drugačiji način. Točnije da povezivanjem najatraktivnijih lokaliteta–prirodnih, povijesnih, kulturnih i svih naših mikrolokacija uz ostalu turističku ponudu ova nagradna igra bude dodatni motivator za dolazak turista na prostor naše destinacije u vrijeme prije i poslije pune turističke sezone.
Svakako vrijedi naglasiti kako će se uskoro digitalizirati  turistička ponuda kroz mobilnu aplikaciju tvrtke „Pointers“ koja pruža informacije o turističkim odredištima, događajima, mjestima za otkriti, restoranima, kulturnim i povijesnim znamenitostima, a koje će se na jedan suvremeni način predstaviti globalnom tržištu.
Na pitanje o kulturnom ljetu i sadržajima koje ono donosi direktorica Kulaš je kazala kako će neke od tradicionalnih biogradskih ljetnih manifestacija ostati ali  biti će i novih i drugačijih. Jednu od većih promjena doživio je nadaleko poznat „Biogradski stol“. On se naime godinama održavao na samoj rivi točnije poluotoku i to početkom lipnja, te bio simbol za početak pune turističke sezone u gradu Biogradu.
Ove godine međutim Turistička zajednica grada, Grad Biograd i hotelska kuća „Ilirija“ d.d. koji su i glavni organizatori odnosno nositelji ovog projekta, zajedno su odlučili da se ta manifestacija održi nešto kasnije točnije od 22. do 24. lipnja, te da se njezino održavanje preusmjeri na prostor biogradske šetnice i bazena hotelskog kompleksa „Ilirija“, i to pod nazivom „Gastro Biograd“.
Manifestacija i ove će godine objediniti sve nacionalne gastronomske zastave, ponuditi obilje domaćih autohtonih proizvoda i dakako bezbroj zanimljivih glazbenih točaka. Novost je što se ove godine uvodi takozvana gastro putovnica, ulaznica putem koje svi zainteresirani posjetitelji mogu osigurati konzumaciju, odnosno degustaciju bogate ponude Gastro stola. Svečano otvaranje ove manifestacije predviđeno je za petak 22. lipnja na šetnici Dražice s početkom u 20 sati, a nakon otvorenja na bazenu biogradske Ilirije upriličen je gastro dvoboj vrhunskih hrvatskih master chefova, Branka Ognjenovića i Davida Skoke, koji će na licu mjesta pripremati specijalitete kontinentalne i mediteranske Hrvatske.
Gastronomske regije i zone hrvatske prezentirati će brojni kulinarski timovi okupljeni na posebnim punktovima gdje će svi posjetitelji imati priliku vidjeti kako se pripremaju tradicionalna jela poput gregade, žgvacete, viške pogače, kroštula, čobanca i mnogih drugih specijaliteta.
Osim toga na lokaciji gradske šetnice posjetitelji će tijekom čitavog trajanja ove manifestacije moći razgledati  OPG sajam na kojem će  razni izlagači iz čitave Hrvatske predstavljati autohtone proizvode svoga kraja. Sve to dakako biti će popraćeno glazbenim nastupima poznatih pjevača poput Mladena Grdovića, Zaka i drugih, ali i akrobatskih točaka uz posebne svjetlosne efekte i vatru.
Uz ovu prvu veću ljetnu turističku manifestaciju i ove će se godine održati popularna „Biogradska noć“ folklorni i mažoret nastupi, ali će biti i niz manjih „feštica“ kako bi se program odvijao kontinuirano, te svaki dan pružao izbor zabave i razonode u večernjim satima.
Nastaviti će se Music street festival, koji se prošloga ljeta pokazao kao zanimljivo događanje jer su se duž biogradske rive ali i na drugim lokacijama u gradu, mogle čuti najrazličitije glazbene izvedbe uličnih svirača.
Stoga ako pitate kakva su očekivanja od ovogodišnje sezone, ona su više nego dobra, pogotovo budu li vremenske prilike pogodne za ljubitelje mora i sunca. No, jednako tako naša očekivanja usmjerena su i na posljesezonsko razdoblje, gdje ulažemo velike napore bolje iskorištenosti kapaciteta izvan špice sezone, kazala je direktorica Kulaš. J.F.

bnm.logo.footer

Službene mrežne stranice
Grad Biograd na Moru

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA