Biograd summer kolovoz 2019 1920x500

Oprez maslinarima

Objavljeno: Petak, 18. svibnja 2018. 14:24
Ocijeni
(0 glasova)

Maslinarima koji se bave maslinarstvom, bilo u većem ili manjem obimu, preporučuje se oprez od nametnika koji im često prijete, te u konačnici i znatno smanjuju njihov urod.
Ovih dana iz Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe, Podružnice zadarske Županije, upućena je preporuka vinogradarima i maslinarima s područja grada Biograda Nna Moru provedba zaštitnih mjera. Kako se očekuje skoro cvjetanje masline, a kod nekih od njih ono je već i u tijeku, preporučuje se zaštita stabala maslina protiv maslinina moljca. Naime, na opažačkih mjestima zabilježen je povećan ulov ovog nametnika prve (cvjetne) generacije, jer ovaj štetnik koji uz masline napada i druge biljke iz porodice oleaceae, ima tri faze. U prvoj napada cvjetove, u drugoj plodove, a u trećoj lišće. Kako je u travnju i svibnju na našem području vrijeme cvijetanja maslina upravo je vrijeme za zaštitu maslina od ove štetočine.
Među brojnim pripravcima preporučuje se Baturad wp ili Biobip wp, te Neemazal-t/s, a koji imaju dozvolu u ekološkoj proizvodnji. Zbog bolje oplodnje nije ih loše kombinirati s jednim od folijarnih hranjiva na osnovi mikroelemenata bora kažu stručnjaci. Svakako treba napomenuti da se prilikom zaštitnih mjera valja nužno pridržavati uputa proizvođača rabljenog sredstva za zaštitu bilja. No, o maslinama i maslinicima potrebna je redovita  i dugoročna skrb, odnosno svakodnevno praćenje, i adekvatno tretiranje, kako bi urod bio što bolji, a plod zdraviji, znaju to i biogradski maslinari.
Naime, ova izuzetna biljka, koja ako je zdrava daje ulje izuzetne kakvoće, no vrlo je osjetljiva i bez redovite potrebne njege podložna je mnogim drugim bolestima. Biogradski maslinari dobro znaju da su česte prijetnje tom plodu uz maslinovu mušicu, i paunovo oko, maslinov svrdlaš i drugi, te da je o maslinama nužna svakodnevna briga i praćenje, te naglašavaju kako posebno ovih dana to treba imati na umu. J.F.

bnm.logo.footer

Službene mrežne stranice
Grad Biograd na Moru

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA