Zadarski pjesnici u biogradskoj knjižnici

Objavljeno: Ponedjeljak, 12. ožujka 2018. 13:37
Ocijeni
(0 glasova)

Poezija je uvijek ono nešto što se nije doseglo, i pretpostavlja neki otpor u prilaženju njoj. Zato je pomalo nezahvalno konkretizirati prostor, vrijeme i druženje (bivanje) za namjeru da se ona dogodi baš tu i tada. Motivirajućom za trajanje ove naše tekuće Pjesničke radionice pokazala se snažna želja da vibraciju (makar i nježno) obostrano zatitramo, i održavamo drhtavom u prostorima i osobnim i javnim, vremenima i intimnim i nepobitno sadašnjim, i disciplinom i opuštenošću, i iskustvom zrelosti i vigorom mladosti.
Želja pripada ne tako brojnima, i većinom nedovoljno ni javno ni pjesnički izbrušenim polaznicima, koji evo treperenje žele prenijeti dalje, u ovaj Fanzin, pa na doživljaj Vama i dalje...Budite u vibri, zaželjela je posjetiteljima ove književne večeri voditeljica Pjesničke radionice "Zapisnica" Jasminka Vejmelka. Poezija, koja u gradu Biogradu uvijek ima svoju publiku, bila je prigodna za obilježavanje Međunarodnog dana žena, a svim ženama, gošćama i posjetiteljicama prigodnu čestitku uputila je i ravnateljica Gradske knjižnice prof. Jelka Sipina.
Pjesme zadarskih pjesnika iz spomenute radionice, koje su naizmjenično sami čitali bile su različite tematski i stilski, no bez sumnje zanimljive, a neke od njih potaknule su i na dublje razmišljanje o životu i njegovom smislu uopće. No, mi smo za kraj odabrali nekoliko kitica iz pjesama Marije Kostić, Lare Mandli i Ivice Ušljebrka iz kojih je vidljiv samo dio raznovrsnosti izričaja ovih zadarskih pjesnika. "Sanjam da jedem smokve, držiš mi ruku pa ih ne mogu guliti. Ne volim ih takve zelene, zubi traže crveno, pusti mi ruku vičem, spavaš pa ne čuješ. Sanjam da jedem tebe, mesožderka kakva jesam..." dok Lara u jednoj svojoj pjesmi kaže "Nije važno volim li te ni voliš li me, u tkivu između stanica nakupilo se previše cinizma, udaraca ispod pojasa, obećanja praznina. Prekasno je da promatramo zvijezde i raspredamo o traumama, popunjavamo tišine čekamo čuda i pravimo se da je sve u redu..." a tu je "Iluzija" Ivice Ušljebrka koji piše: "Jutros je jutro maglom ogrnulo grad, ukralo ga pogledu, izronile neke skice, naznake nepoznate, konture poznatog, kao platno što prazninom čezne za dodirom kista. Magla je obezbojila ulice i zgrade, siluete nose odjeću bez boja i koračaju mostom u nepoznato, fluidno... neke druge izranjaju i nose mi ususret lica bez izraza. Jutros se rodio neki novi grad, na obali sive konture ljudi, stoje ko' betonske skulpture i zure tamo prekoputa gdje je jučer stajao otok". J.F.

bnm.logo.footer

Službene mrežne stranice
Grad Biograd na Moru

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA