Ruski emigranti koji su zadužili Hrvatsku

Objavljeno: Petak, 02. ožujka 2018. 08:30
Ocijeni
(0 glasova)

Jedna od izložbi koju Udruga za predstavljanje kulturne baštine ruskog govornog područja „Vernisaž“ predstavlja diljem Hrvatske postavljena je i u Biogradu na moru.
Biogradski Zavičajni muzej i Državni arhiv Zadar, a pod pokroviteljstvom Grada Biograda na Moru predstavio je u prostorijama muzeja ovu iznimno zanimljivu i mnogima manje poznatu izložbu, koja govori o ruskim emigrantima koji su višestruko zadužili Hrvatsku na gotovo svim poljima. I ako se o pripadnicima ruske emigracije u Hrvatskoj, koji su nakon Oktobarske revolucije potražili svoje privremeno ili stalno utočište u Hrvatskoj, tada u sklopu SHS, već pisalo, šira javnost, a pogotovo ona mlađih naraštaja, o tom djelu populacije zna vrlo malo ili gotovo ništa. No, evidentno je da društvena previranja koja su zadesila Rusiju početkom 19. stoljeća i koja su na početku rezultirala Oktobarskom revolucijom-državnim prevratom i korijenitim, revolucionarnim društvenim i političkim promjenama, dovela do građanskog rata koji je trajao od 1918. do 1922. godine i koji je odnio mnogobrojne živote ( oko 5 milijuna poginulih) i doveo do egzodusa oko 2 milijuna stanovnika nekadašnjeg Ruskog carstva. Izbjegli pred boljševicima i Crvenom armijom, ruski su emigranti potražili utočište i novi dom u gotovo svim krajevima Svijeta, a dio njih, oko 40.000 ljudi, prihvatila je tadašnja Kraljevina, Srba, Hrvata i Slovenaca. Većina emigranata bili su obrazovani ili visoko obrazovani,-znanstvenici, inženjeri, profesori, arhitekti, slikari, pisci, glazbenici i pripadnici aristokracije-jednom riječju društvena elita. O ruskoj emigraciji i njihovom doprinosu na našem području govorio je  mr. sc. Andrej Čebotorev, autor brojnih stručnih i znanstvenih radova  iz povijesti, kulture, teologije i filozofije, jer mnogi ruski emigranti, koji su se našli u Hrvatskoj, dali su svoj obol njenom civilizacijskom razvoju, ugrađujući u njega svoje znanstvene, kulturne i umjetničke potencijale i postignuća. O tom njihovom doprinosu najbolje govore i mnoge brojne studije, povijesna građa i enciklopedistika toga vremena. Svakako valja istaknuti njihov doprinos na razvoju znanosti, niz je sveučilišnih profesora, medicinara, inženjera, matematičara, kemičara te likovnih umjetnika, glumaca, glazbenika, plesača i brojnih drugih koje bi bilo teško i nabrojati. Svi oni ostavli su neizbrisiv trag svaki na svoj području djelovanja. Stoga je i teško u samo jednoj izložbi reći sve što bi trebalo, no nadamo se da  smo uspjeli slikom i riječju predstaviti barem djelić onoga što su ruski znanstvenici i umjetnici doprinijeli hrvatskoj, naglasila je u svom osvrtu na izložbu autorica Mirjana Ilić, prof.
Ova izložba se može doživjeti i kao priča o mnogim ljudskim sudbinama u jednom turbulentnom vremenu, ali je ona prije svega, posveta neslomljivosti duha i dostojanstvu jednog naroda, koji izaziva naše najdublje poštovanje, zaključila je ona.
U nizu velikih i značajnih imena grad Biograd na Moru posebno se rado sjeća svog dobrotvora, pokretača turizma, arhitekta i hotelijera imenom, koji je Vagan Malik Kraganjan, koji  je izgradio i prvi biogradski hotel „ILIRIJU“ i to još davne 1934. godine, a uz to se angažirao i na dogradnji bolnice, te je s pravom proglašen i počasnim gostom grada Biograda na Moru. Ovu izložbu svakako valja razgledati, jer je doista posebna, dobro pripremljana, opsežna i nadasve zanimljiva. J.F.

bnm.logo.footer

Službene mrežne stranice
Grad Biograd na Moru

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA