U Specijalnoj bolnici za ortopediju obilježen Svjetski dan bolesnika

Objavljeno: Ponedjeljak, 12. veljače 2018. 07:21
Ocijeni
(0 glasova)

U Specijalnoj bolnici za ortopediju u gradu Biogradu na Moru prigodno je obilježen Svjetski dan bolesnika.
Susret s pacijentima i osobljem bolnice upriličila je Liga za borbu protiv raka podružnica Biograd na Moru na čelu s predsjednicom Ljubicom Wagner. Tijekom susreta bilo je riječi o ovom Danu, koji se kao što je poznato obilježava svake godine 11. veljače u mnogim zemljama svijeta, a koga je utemeljio Papa Pavao II. još 1992. godine. Kako je naglasila i predsjednica Wagner cilj obilježavanja ovog dana je skrenuti pozornost na bolesnike i njihove probleme. Točnije podizanje svijesti šire javnosti o potrebama bolesnika, ali i težnja za stvaranjem bolje zdravstvene i društvene zaštite koja će svakom oboljelom omogućiti dostupnu i kvalitetnu zdravstvenu skrb. Stoga je ovaj dan i prilika za podsjećanje na prava koja svatko od nas ima, kada je bolestan.
Republika Hrvatska potiče pravo svakog pojedinca da se upozna s pravima pacijenata i propisima Zakona o zaštiti prava pacijenata, jer svaki bolesnik ima pravo na potrebne zdravstvene usluge, te ima pravo znati od čega boluje, kao i sudjelovati u odlukama o vlastitom zdravlju. Kako bi se senzibiliziralo društvo na potrebe i prava pacijenata, ovaj se Dan u mnogim zdravstvenim ustanovama prigodno obilježava, vjerskim, kulturnim i umjetničkim programima.
No, uz pacijente ovo ujedno i prilika kada se valja prisjetiti i zahvaliti onima koji skrbe o bolesnicima, a to su zdravstveni i nezdravstveni radnici, te brojni drugi djelatnici i volonteri koji svojim plemenitim radom brinu o potrebama bolesnih, a koje često rado nazivamo humanitarci. Predstavnice Lige za borbu protiv raka podružnice Biograd na Moru za ovu su prigodu pripremile prigodne slastice, smokve i napitke koje su darovale pacijentima na odjelima biogradske bolnice, te se družile s njima u ugodno nedjeljno poslijepodne.
U dnevnim boravcima na odjeljenjima u bolnici okupili su se svi pokretni pacijenti, a one teže pokretne posjetile su u njihovim sobama. Uz razgovor i grickalice, okupljenima su svoje stihove čitale Rajka Anđelić Maslovarić i Radica Vrančić, što ih je uvelike raspoložilo. Nije potrebno posebno naglašavati kako su svi bili zadovoljni ovim susretom, a mnogi od pacijenata iskoristili su priliku da ukažu na iznimno dobar odnos osoblja bolnice prema pacijentima. Tako sve pohvale idu liječnicima ali dakako i medicinskim sestrama, a posebno su pohvalili kako kažu "ove mlade" za koje naprosto nemaju riječi. J.F.

bnm.logo.footer

Službene mrežne stranice
Grad Biograd na Moru

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA