Predstavljena knjiga Matije Perkova "Želim dotaknuti nebo"

Objavljeno: Subota, 03. veljače 2018. 11:57
Ocijeni
(0 glasova)

Biogradska Gradska knjižnica upriličila je u svojim prostorijama još jedno zanimljivo multimedijalno predavanje uz predstavljanje knjige.
Ovaj put riječ je o mladom planinaru i putopiscu Matiji Perkov. Knjiga, nastala na putovanju po Maroku i usponu na Toubkal objavljena je pod nazivom "Želim dotaknuti nebo" o kojoj je predstavljajući samog autora nešto više kazala Tihana Jurišić dipl. knjižničarka biogardske Gradske knjižnice.
Iz samog predgovora dalo se zaključiti što su bili ciljevi, motivi i pokretači ovakvog pothvata ali i koliko su dragocjena iskustva takvih putovanja koje se nikada ne mogu u poptpunosti predvidjeti, a upravo u tome je njihova draž. "Ovo je prva hrvatska ekspedicija od mora do vrha", kazao je u svom uvodnom izlaganju sam autor. Cilj je bio upoznati ljepote Maroka uspinjući se na najviši vrh sjeverne Afrike Toubkal (4.167 m) startajući od obale Atlanskog oceana. U sklopu ekspedicije koja je trajala mjesec dana Matej je "ispenjao" još nekoliko izazovnih visokih vrhova u masivu centralnog gorja Atlas. Uz to  mladi putopisac posjetio je i marokanska urbana središta poput Marrakesha, romantične Cazablance, te prijestonicu Rabat u kojoj je susreo i našeg veleposlanika, koji je rodom s Dugog otoka.
Zanimljivo predavanje o jedinstvenoj ekspediciji popraćeno je brojnim fotografijama, koja nastoje publici približiti šarenilo Maroka i ljepotu najatraktivnije afričke planine koja razdvaja Mediteran i Saharu. U sklopu predavanja autor je predstavio i knjigu pod nazivom "Želim dotaknuti nebo" koja na oko 300-tinjak stranica i 130 fotografija prati ovo zanimljivo putovanje. Nakon uglavnom europskih zemalja, koje je do sada "prohodao" Maroko je prvi autorov odlazak na drugi kontinent, a susret s zemljom i ljudima posve drugačijim od onih koje je do sada susretao svakako je posebno i nezaboravno iskustvo. Sam Maroko je zemlja šarenila i kontrasta, u njoj se prožimaju bogatsvo i siromaštvo, zelenilo i pustinja, smrad i miomirisi, ravnica i snježni vrhovi, no ono što najviše fascinira su ljudi. Izuzetno srdačni i spremni pomoći, no često i pomalo naporni kada vam pokušavaju nešto prodati, a ne shvaćaju da vi jedva nosite ruksak od 40-ak kilograma na leđima, kaže Perkov. Zanimljivo je da su mnogi koje sam susretao, a naročito djeca znali barem nekoliko imena naših sportaša, pa nek sad netko kaže da sportaši nisu najbolji promotori naše zemlje u svijetu. No, uz sve napore putovanja, ozljede i druge poteškoće stalno mi je pred očima bio onaj izazov s početka priče planina Toubkal. Uspon na ovu planinu posebna je priča i samo najuporniji ili najluđi mogu ostvariti ovakvu planinsku romantiku, kazao je on. Jer nije to putovanje i uspon na planinu, samo to, ono je nešto mnogo više, ono vas tjera da, htjeli vi to ili ne, razmišljate, sagledavate i preispitujete sebe, svoje životne odluke i smisao života uopće. Vjerujte vrijedilo je, vrijedno truda i vrijedno rizika ali ISPLATILO SE. I unatoč svemu ponovio bih to ponovo, zaključio je Perkov. J.F.

bnm.logo.footer

Službene mrežne stranice
Grad Biograd na Moru

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA