Biograd summer 2806 2018 web banner

Dan češko-slovačke kulture

Objavljeno: Subota, 02. rujna 2017. 15:47
Ocijeni
(0 glasova)

U nizu kulturno zabavnih događanja s kojima se obogaćuje turistička sezona u gradu Biogradu, održan je i "Dan češko slovačke kulture". Ova treća po redu manifestacija ove vrste prezentira češku i slovačku tradicionalnu kulturu i običaje, a njena posebnost je u naglasku na  pjesmi, plesu, te tradicionalnoj gastro ponudi.
Udruga "Oko Jadrana" pobrinula se da se ponude specijaliteti ovih dviju zamalja, te predstave nošnje, glazbu i ples, što je vjerno dočarao češki folklorni ansambl "Holubička" iz Daruvara. Tako su se na pozornici izmjenjivali pjesma i ples, a iz temperamentnih i skladnih pokreta izvođača bilo je vidljivo da je riječ o vrhunskim članovima ovog ansambla koji su oduševili biogradsku publiku među kojima i veliki broj turista na biogradskoj rivi. Na štandovima postavljenim za tu prigodu, posjetitelji su imali prilike kušati male tradicijske zalogaje koji se uglavnom temelje na siru kao osnovnoj namirnici. To nam je potvrdila i Sunara Monika potpredsjednica udruge "Oko Jadrana", te pojasnila što se sve može kušati, a među prvim je ovčiji sir "korbačiki" koji se priprema po posebnoj recepturi. Sličan specijalitet je i popularni, također ovčiji sir "brinza". Uz kušanje samih sireva tu su se našli i mali kanapei, te drugi zalogaji pripremljeni od sira kao osnovne namirnice ali u raznim kombinacijama i s raznim dodacima. Bilo je dakako i pozatog češkog i slovačkog piva s kojima su se zalogaji mogli zaliti, što su posjetitelji rado činili.
Ovo predstavljanje u gradu Biogradu svojom su nazočnošću uveličali Šime Mršić zamjenik župana Zadarske županije, Vladimir Bilek saborski zastupnik za češku i slovačku manjinu u Republici Hrvatskoj, dok je sama manifestacija podržana pod pokroviteljstvom Južno moravske regije Republike Češke, Grada Biograda na Moru i Turističke zajednice grada, kao i vladinog Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Republike Hrvatske, te Saveza Čeha. J.F.

bnm.logo.footer

Službene mrežne stranice
Grad Biograd na Moru

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA