Šansone Srđana Depola

Objavljeno: Utorak, 11. srpnja 2017. 10:15
Ocijeni
(0 glasova)

Šansona ili u originalu shanson je kažu naziv za francusku umjetničku pjesmu Srednjeg vijeka i renesanse. Francuska se zbog njezinih šansona i vrhunskih šansonjera i danas smatra velikim kulturnim središtem, a mnogi kažu i koljevkom šansone. Ovaj zahtijevan i poseban žanr njeguje se diljem svijeta, a samo se rijetki i najbolji mogu proslaviti u toj glazbenoj kategoriji.
Hrvatska svakako ima svoje šansone i šansonjere, a upravo jedan od njih koga svakako valja istaknuti je i Srđan Depolo koji je održao jedan od svojih koncerata u gradu Biogradu. Vrstan i svestrani umjetnik poznat je biogradskoj publici po svojim ljetnim koncertima te je i ovom prilikom za njegov nastup u gradu iskazano veliko zanimanje domaćih žitelja i dakako turista. Večer šansone upriličena je ispred zgrade Zavičajnog muzeja, a Srđan Depolo pokazao je da je vrhunski šansonjer, ne samo interpret već i skladatelj ali također i književnik, te je druženje s njim svakako uvijek iznova zanimljivo iskustvo. Za svoj nastup u Biogradu, odabrao je niz šansona u originalu, te one koje je sam prepjevao ali i svoje nove pjesme za koje je napisao stihove, glazbu i orkestraciju.
Što reći o autoru koji je prepjevao pjesme L.Cohena, S. Lame, S. Endriga, F. de Andrea, G. Brassensa i drugih, do odati mu priznanje. Posebno je poznat po CD-u koji je pod nazivom „Glas prijatelja rijetkih“ koji je in memoriam Yacquesu Brelu, a za koji je prepjevao, aranžirao i otpjevao 20 pjesama, nažalost prerano preminulog flamanskog kolege. Svakako valja spomenuti i njegov CD „Vatre čudnih boja“ gdje je autor stihova, glazbe i orkestracije. Mnoge od pjesama velikih franscuskih šansonjera poput primjerice  Gilberta Becaud-a, Serge-a Lame ili pak Yvesa Montanda, izvodi u originalu pa je tako bilo i ovom prigodom u gradu Biogradu.J.F.

Foto galerija

bnm.logo.footer

Službene mrežne stranice
Grad Biograd na Moru