Uspješno provedena vježba "Požar u školi"

Objavljeno: Srijeda, 17. svibnja 2017. 08:18
Ocijeni
(0 glasova)

Terenska vježba Operativnih snaga i sudionika civilne zaštite pod nazivom „Požar u školi“ uspješno je provedena na lokaciji biogradske osnovne škole, a u sklopu koje je simulirana opasnost od požara.
Sve okupljene na školskom igralištu, sudionike, goste, učenike i djelatnike škole pozdravio je marijan Stopfer dogradonačelnik Grada Biograda, te Miroslav Andrić voditelj Odjela za preventivu i planiranje Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Zadar, koji je i koordinirao čitav  tijek vježbe. Istaknuo je kako se vježba održava s ciljem jačanja civilne zaštite, a organizator je Grad Biograd na Moru, Osnovna škola Biograd, te Državna uprava za zaštitu i spašavanje, točnije Područni ured zaštite i spašavanje Zadar. Ostali sudionici vježbe su Policija RH MUP, Hrvatski Crveni križ GDCK Biograd, te Zavod za hitnu medicinu Zadarske županije. Prije početka same vježbe prigodnim riječima obratio se i ravnatelj škole Jordanko Miloš, koji je uz ostalo kazao kako je ovoj demonstraciji vježbe nazočno oko 300-tinjak učenika nižih razreda škole.
Veliki broj učenika njih preko 650 koliko ih pohađa školu u dvije smjene, obvezuje da zajednički predviđamo i uvježbavamo mjere provođenja evakuacije i spašavanja učenika i djelatnika škole, a u suradnji s operativnim snagama sustava civilne zaštite u svrhu pravodobnog djelovanja i smanjenja posljedica koje su moguće uslijed izvanrednog događaja. O samom značenju vježbe i provedbe u Jedinicama lokalne uprave kakva će se održati već naredne godine nekoliko prigodnih riječi uputio je i Siniša Filipović, pročelnik Područnog ureda za zaštitu i spašavanje, kao i Marijan Stopfer Načelnik stožera civilne zaštite grada Biograda.
Praktični dio vježbe započeo je simuliranjem požara u prizemlju škole, koji je najavio domar škole oglašavanjem školskog zvona, a kojim je upozorio djelatnike i učenike na provedbu mjera žurne evakuacije prema već utvrđenom planu, potom domar obavještava ŽC 112 i prijavljuje događaj. U međuvremenu slijede aktivnosti MUP-a, PUZD, reguliranje prometa i osiguranje prostora, a zatim slijedi i dolazak JVP-e grada Biograda, koja se angažira na spašavanju unesrećenih, izvlačenju iz zgrade i gašenju požara unutar i van zgrade. Aktivisti Crvenog križa Gradskog društva Biograd poduzimaju mjere zbrinjavanja i psihološke pomoći, do dolaska Hitne medicinske pomoći, koja uz pružanje prve pomoći obavlja i prijevoz ozlijeđenih osoba. Školsko zvono označilo je kraj opasnosti i kraj ove uspjele vježbe, te su svim sudionicima uručene i zahvalnice za sudjelovanje.
Zahvalnice je uručio Ivan Knez gradonačelnik grada Biograda i Marijan Stopfer dogradonačelnik, koji su ovom prigodom izrazili zahvalnost za uspješno odrađenu vježbu. J.F.

bnm.logo.footer

Službene mrežne stranice
Grad Biograd na Moru