Perturbacije u Zavičajnom muzeju grada Biograda

Objavljeno: Petak, 05. travnja 2019. 09:18
Ocijeni
(0 glasova)

Otvarajući ovu izložbu ravnatelj biogradskog Zavičajnog muzeja Draženko Samardžić izrazio je zadovoljstvo što je muzej imao priliku ugostiti mladog autora Dubravka Sertić, likovnjaka i grafičara  te izložiti njegova djela iz ciklusa „Perturbacije“ koje se mahom razlikuju od mnogih do sada viđenih u ovom prostoru.
Primijetit će netko (ili pak većina) kako u ovom katalogu nema predgovora, nema smjernica ili uputnica kako gledati ova djela koja vam se nude. Nema patetičnih i plaćenih promišljanja o tome što je njihov stvaratelj htio ili nije htio putem njih poručiti svijetu, ionako prenapučenom informacijama i besmislom. Promatranjem ovih djela možda nešto otkrijete o njima ili pak sebi samima. Njihovo iščitavanje i vašu osobnu nadgradnju istih prepuštam vama, znatiželjnima i neopterećenima bilo kojim kanonima pa tako i onim likovnim. Nema pravog puta i načina na koji ih treba odgonetnuti, ali nema ni onih krivih. Vaši kapaciteti i instinkt odvest će vas tamo dokle možete stići. Kazao je to okupljenima na ovoj izložbi sam autor Dubravko Sertić.
Mladi umjetnik kome je za stvaranje čudesnih slika i jasnih, i manje jasnih oblika, potrebna samo olovka i papir, kako bi oslikao odnosno stvorio nestvarno i zbunjujuće okružje, kakav je ovaj njegov ciklus pod nazivom „Perturbacije“. Moglo bi se to nazvati nemir i zbunjenost, a sve opet jasno i povezano u neku određenu kompoziciju koja umiruje. Slike su to koje svaki posjetitelj, svaka jedinka mora u miru razgledati i stvoriti svoj sud o njima, poruku, pouku ili zaključak, ali sama za sebe, u tome je prednost ove specifične izložbe, jer kako i sam autor kaže nisam se bazirao ne prema van, već unutar sebe, pa tako očekujem i od gledatelja da gledajući slike stvore svoj vlastiti doživljaj.
Slike izložene u  Zavičajnom muzeju nastale su u zadnje dvije i pol godine, točnije one su presjek jednog većeg ciklusa, a ta tehnika i tematika još će me vjerujem dugo zaokupljati kazao nam je Dubravko Sertić.
O njemu još valja kazati kako je član HDLU-a i Grupe 1999 Vinkovci. Da je diplomirao na Šoli za risanje in slikanje u Ljubljani te stekao naziv magistar likovnih umjetnosti. Izlagao je na dvadesetak  samostalnih izložbi te sudjelovao na brojnim skupnim izložbama diljem Hrvatske.
Neke od izloženih slika ove izložbe nose  naziv Sunčana, Glasnik (ptica pjevica) Nemir, laži i katarza, Bunch of Birds, Vlati trave, Disko kugla, Oblakoidi, Pred oluju  i slično. Slike su to koje svakako vrijedi pogledati, jer one u najmanju ruku nadahnjuju. J.F.

bnm.logo.footer

Službene mrežne stranice
Grad Biograd na Moru

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA