Svjetski dan Down sindroma obilježen u našem gradu

Objavljeno: Četvrtak, 21. ožujka 2019. 13:58
Ocijeni
(0 glasova)

Šarenim  i rasparenim čarapicama u vrtićima i školama u gradu Biogradu obilježen je Svjetski dan Down sindroma, koji se različitim aktivnostima obilježava diljem svijeta, a s ciljem veće senzibiliziranosti  s oboljelim  od ove bolesti.
Poznato je naime, da je down sindrom genetski poremećaj koji je uzrokovan prisutnošću jednog kromosoma viška. Samim tim taj poremećaj sprječava normalni intelektualni i tjelesni razvoj djeteta, a koji varira od slučaja do slučaja. Često su to srčani, endokrinološki, neurološki, hematološki poremećaji, kao i poremećaji lokomotornog  sustava, bolesti oka, usne šupljine i slično. Uz posebnu pažnju kakva je potrebna oboljelima nužni su i medicinski i rehabilitacijski postupci i metode liječenja. Stoga je svaki i najmanji pokušaj razumijevanja i tolerancije od iznimne važnosti, jer oni doprinose poboljšanju njihovog položaja u društvu, kao i poboljšanju kvalitete  života.
Simbol Downovog sindroma su šarene ( rasparene) čarape jer ih osobe s ovom bolešću ne mogu upariti. Stoga nošenjem rasparenih čarapa na ovaj iskazujemo podršku osobama s Downovim sindromom, sa željom njihovog boljeg integriranja u društvo.

bnm.logo.footer

Službene mrežne stranice
Grad Biograd na Moru

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA