Japanskom veleposlaniku Grb grada Biograda

Objavljeno: Utorak, 12. ožujka 2019. 07:02
Ocijeni
(0 glasova)

PRIJTELJSTVO Odlazak H.E Mr. Keiji Takiguchija

Ivan Knez, gradonačelnik Biograda na Moru, u zagrebačkom hotelu Westin nazočio je na svečanom prijemu koji je H.E Mr. Keiji Takiguchi, japanski veleposlanik u Republici Hrvatskoj, u povodu odlaska s veleposlaničke dužnosti u Lijepoj Našoj. Tom prigodom Knez je japanskom veleposlaniku uručio mu je grb grada Biograda na Moru
Japanski veleposlanik Keiji Takiguchi ušao je u povijest Biograda na Moru kad je protekle godine 6. kolovoza na fascinantnoj svečanosti obilježavanja 73. obljetnice atomske bombe na Hirošime, jednog od najvećih događaja dosad u ovom hrvatskom kraljevskom gradu u kojem je 1102. okrunjen hrvatsko-ugarski kralj Koloman, gradonačelniku Knezu dodijelio Orden izlazećeg sunca sa zlatnim zrakama i rozetom kojeg je 1875. uspostavio japanski car Meiđi.
- Orden izlazećeg sunca nije samo osobno priznanje već i za Grad Biograd na Moru i Republiku Hrvatsku, kazao je Knez koji je devet godina potpredsjednik najveće svjetske nevladine organizacije "Gradonačelnici za mir" (Mayors for Peace), koja na jučerašnji dan broji 7.735 gradova u 163 zemalja i regija diljem svijeta u kojima živi preko milijardu ljudi.
Knez je na svečanom prijamu bio u pratnji s Jasminkom Bajlom iz Zadra, dopredsjednicom Udruženja vizije kampanje 2020. kao predstavnica grada Biograda na Moru.
- Biograd je prvi grad u svijetu izvan Japana koji je 2009. godine podigao spomenik sa skulpturom ptice ždral koja na dalekom istoku simbolizira odanost, čast, dugi život i ispunjenje želja. Među rijetkim je svjetskim gradovima koji devet godina za redom, 6. kolovoza, obilježava godišnjicu atomskih bombi koje su 1945. godine bačene na Hirošimu i Nagasaki, kazala je Bajlo dodavši kako je nakon velikog potresa i tsunamija koji su pogodili sjeveroistok Japana 2011. godine, Knez je u osobno i u ime Grada Biograda na Moru gradonačelnicima Hirošime i Nagasakija izrazio sućut za žrtve i ponudio svekoliku pomoć japanskom narodu.
Ivan Knez je ušao u uski krug pojedinca iz cijelog svijeta, uglednika iz svijeta znanosti, gospodarstva, sporta i politike koji su dobili priznanje. Odluku da se Ivanu Knezu dodijeli jednog od najvećih priznanja Nippona ili Zemlji izlazećeg sunca donijela je Vlada Japana.

Dodatne informacije

bnm.logo.footer

Službene mrežne stranice
Grad Biograd na Moru

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA