Biograd summer kolovoz 2019 1920x500

U Zavičajnom muzeju grada Biograda obilježena "Noć muzeja"

Objavljeno: Subota, 02. veljače 2019. 08:35
Ocijeni
(0 glasova)

Postavljanjem izložbe radova 1. Međunarodne likovne kolonije „ Pakoštane-2018“, započelo je u biogradskom Zavičajnom muzeju obilježavanje Međunarodne Organizacije Noć muzeja, u kojoj biogradski muzej sudjeluje od 2005. godine.
Valja kazati da je ova vrijedna izložba nastala zahvaljujući brojnim entuzijastima, a relaizirana je na poticaj i ideju pakoštanskog župnika don Jure Zubovića i slikarice gospođe Marije Balen, te vjernika, suradnika župe Pakoštane. Ova  likovna kolonija HUKA-e iz Zagreba, obuhvaća likovne umjetnike od Dortmunda do New Zelanda i Australije, od Zadra do Draga pod vodstvom Verice Kovač, a  njezina posebnost je što uključuje i dječje radove učenika od 5. do 8. razreda Osnovne škole Pakoštane, uz podršku ravnatelja škole Andrije Vanjaka, a pod stručnim vodstvom likovne pedagoginje Senke Polegubić.
Ovu izložbu valjalo je predstaviti široj javnosti, te je ovo bila prilika da se autori i njihova djela predstave biogradskoj publici, što nas posebno raduje kazao je obraćajući se nazočnim posjetiteljima ravnatelj muzeja Draženko Samardžić. Profesor i likovni umjetnik Boris Žuža u osvrtu na ovu izložbu kazao je kako se javnosti grada Biograda kao i svim posjetiteljima i ljubiteljima likovne umjetnosti u izložbenom prostoru Zavičajnog muzeja svojim odabranim radovima predstavlja 31 umjetnik, te 15 učenika osnovne škole Pakoštene učesnika Međunarodne likovne kolonije –Pakoštane- 2018. Umjetnost je od pamtivijeka svojim slikovitim sadržajima fascinirala gledatelje te ustrajno obogaćivala životnu stvarnost. Putem prezentacija umjetničkih djela razvija se osvještenost o potrebi kultiviranja prostora koji nas okružuju. Jedno od bitnih obilježja umjetničkog projekta je otvorenost naspram novih umjetničkih kreacija, ali i potreba da se povezivanjem likovnih kreatora, izrazi univerzalnost ljudske i estetičke poruke. Iznesene odlike upućuju na opravdansost održavanja ove likovne manifestacije i potreba da se ona tradicionalno održava svake godine, kazao je prof. Žuža.
Od slikarskih tehnika zastupljeni su ulje na platnu, acril, kombinirane tehnike, a slike odišu toplinom, bojama…životom. Izložba je to koju svakako valja pogledati jer njezina posebnost je i u činjenici da su njezini sudionici i učenici pakoštanske osnovne škole. Jer kako je to kazao prof. Žuža svijet mladih odlikuje se osobitošću likovnih kreacija. Oni u svojim nesputanim kompozicijskim rješenjima otkrivaju nove i nama nepoznate prostore, razvijajući tako ljubav za likovno stvaralaštvo. Poticajnost zajedničkog stvaranja i izlaganja nastalih djela s ostalim autorima, emanira toliko potrebnu pozitivnu sinergiju i zalog do daljnjeg kreativnog napretka. U svaku nastalu slikovnu kreaciju ugrađuje se umjetnikov unutarnji svijet ispunjen težnjom za ispunjenjem vlastite kreacije.
Kod mladih kreativaca to osjećanje pobuđuje razvoj kreativne i slobodne stvaralačke individue, zaključuje prof. Žuža. Nakon prigodnih obraćanja brojnih gostiju ovu izložbu otvorio je pakoštanski žipnik don Jure Zubović, a potom je ravnatelj Draženko Samardžić pozvao posjetitelje da razgledaju i stalne postave u muzeju, među kojima arheološku zbirku, etnološku, zbirku „Teret s potopljenog broda iz 16 st.“ kao i druga likovna djela iz fundusa muzeja.
Jednako tako za sve posjetitelje upriličeno je i druženje uz zakusku, a u glazbenom djelu nastupilo je  KUD  i Župni zbor župe Uzašćašća Gospodinova iz Pakoštana. Svakako valja kazati kako je odaziv za ovo događanje u Zavičajnom muzeju bio više dobar, a svojom nazoćnošću uz autore i njihova djela nazočni su bili i Šime Mršić zamjenik župana Zadarske županije i Hrvoje Manenica zamjenik ministrice kulture RH. J.F.

bnm.logo.footer

Službene mrežne stranice
Grad Biograd na Moru

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA