Došašće ili Advent u našem gradu

Objavljeno: Petak, 07. prosinca 2018. 16:17
Ocijeni
(0 glasova)

Zapaljena je prva  svijeća na velikom adventskom vijencu na trgu kod spomenika dr. Franje Tuđmana u gradu Biogradu. Došašće ili advent je razdoblje u crkvenoj liturgijskoj godini, vrijeme  priprema za blagdan Božića. U zapadnom kršćanstvu, pa tako i u našoj zemlji, došašće počinje četiri nedjelje prije Božića.
Već prepoznatljiva obilježja tog razdoblja su da se na stol stavlja adventski vijenac sa četiri svijeće, koje simboliziraju četiri nedjelje došašća. Svake nedjelje pali se po jedna svijeća sve do Božića te obavljaju druge pripreme za sam blagdan. Ukrašavaju se javne gradske površine i domaćinstva, kite jelke, ali i kupuju namirnice za Badnjak i Božić, te svakako darovi za darivanje svojih najbližih.
Vrijeme je to kada bi u našim s domovima i srcima trebala isijavati radost, nada, prijateljstvo i ljubav, a u današnje vrijeme, više nego ikada i humanost. I naš grad u to se vrijeme posebno svečano kiti i osvjetljava, priprema za božićne sajmove koji će uslijediti u Gradskom parku 15. i 22. ovog mjeseca. Kao i proteklih godina u organizaciji Grada i Turističke zajednice priprema se bogat i sadržajan program u kome će sudjelovati veliki broj žitelja ovoga grada i okoline, a pod nazivom „Božić u mome mistu“. Uz sudjelovanje najmlađih za koje su rezervirani prijepodnevni sati spomenutih sajmova, dječjih igara, plesa i pjesme biti će u izobilju u nastupima mališana dječjeg vrtića, osnovne škole, mažoretkinja te društva „Naša djeca“ i drugih.
U onim večernjim satima na štandovima će se nuditi dalmatinski specijaliteti poput bakalara, fritula, kroštula i drugih slastica, kao i neizostavnog kuhanog vina i sl. bez čega se jedna takva fešta ne može ni zamisliti. Dakako u prodaji će se naći i velika ponuda rukotvorina domaćih obrta i udruga, božićnih ukrasa a sve to ukomponirani s glazbom u ambijentu koji se za ovu prigodu posebno oprema i osvjetljava. J.F.

bnm.logo.footer

Službene mrežne stranice
Grad Biograd na Moru

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA