Biograd summer kolovoz 2019 1920x500

Brojne manifestacije u sklopu obilježavanja Mjeseca knjige

Objavljeno: Petak, 26. listopada 2018. 12:53
Ocijeni
(0 glasova)

Kako bi se obilježio Mjesec hrvatske knjige, biogradska Gradska knjižnica upriličila je niz različitih događanja u svom prostoru. Sve je dakako u znaku kulturne baštine jer je to tema ovogodišnje manifestacije na državnoj razini, kazala nam je ravnateljica knjižnice profesorica Jelka Sipina.
Stoga  se i naš program obilježavanja odvija pod tim motom. Poznato je naime da je jedna od najvećih posebnosti hrvatske nematerijalne baštine glagoljica, te smo na samom početku obilježavanja mjeseca knjige upriličili tribinu pod nazivom "Glagoljaštvo kod benediktinaca i benediktinske zajednice", te glagoljaštvo u biogradskom kraju. Slijedom toga, a u sklopu programa za mlade upriličili smo i nekoliko  edukativnih radionica na tu temu. Ove radionice pod nazivom "Ajmo dico glagoljati" započele su s radom, a slijedeće će se održati 30. listopada, 6. studenog i 13. studenog u našim prostorijama pod vodstvom profesorice Danijele Deković predsjednice Udruge glagoljaša Zadar i voditeljice Male škole glagoljice.
Kao i ranijih godina dogovoreni su i dolasci polaznika biogradskih dječjih vrtića u naše prostorije gdje se oni upoznaju s knjigom, a obzirom na ovogodišnju temu s mališanima se razgovaralo na temu kulturne baštine, njezinoj zaštiti i njegovanu a u praktičnom djelu izrađivali su glagoljska slova na kolažu i recikliranom papiru. Također u sklopu tog edukativnog programa mališani su čitanjem priča iz Hrvatske predaje, razgovarali na temu hrvatske baštine i tradicije, a u skladu s temom izradili prednji dio biogradske narodne nošnje glagoljskim slovima.
Kao i ranijih godina organizirani su grupni posjeti učenika osnovnih škola Biograda i područnih škola Raštane Gornje i Tkon, a gdje se uz upoznavanje s knjigom i njezinom značenju učenici mogu besplatno upisati u knjižnicu te prvi puta samostalno "zadužiti" odabranu knjigu. Za vrijeme trajanja Mjeseca hrvatske knjige na zidovima knjižnice i čitaonice izložene su glagoljske oporuke biogradskog kraja iz Udruge glagoljaša Zadar autorice dr. Grozdane Franov Živković koja je za iste napravila izbor i transliteraciju.
Svakako još valja naglasiti kako će za vrijeme ovogodišnje manifestacije koja traje od 15. listopada do 15. studenog Gradska knjižnice upriličiti i susret s književnikom Ivicom Prtenjačom, koji će ovom prilikom predstaviti svoj novi roman "Tiho rušenje". J.F.

bnm.logo.footer

Službene mrežne stranice
Grad Biograd na Moru

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA