Osvrt na dosadašnji tijek turističke sezone u gradu Biogradu

Objavljeno: Srijeda, 26. rujna 2018. 07:15
Ocijeni
(0 glasova)

Iako u gradu Biogradu turistička sezona još uvijek traje, jer je evidentno da se zadnjih godina u predsezonskom i posezonskom periodu događaju znatne promjene na tom planu, ipak je nakon „špice“ sezone vrijeme kada se već pomalo zbrajaju rezultati i analizira njezin dosadašnji tijek.

Tako smo za podatke osmomjesečnog turističkog prometa, te ocjenu ovogodišnje sezone upitali Ivanu Kulaš direktoricu TZ grada Biograda.

U prvih osam mjeseci ove godine u našem gradu boravilo je 155.408 gostiju, od čega 126.913 stranih i 28.495 domaćih. U tom periodu ostvareno je ukupno 935.160 noćenja i to 748.050 stranih, te 187.110 noćenja domaćih gostiju. U odnosu na prošlu godinu povećanje je to za ukupno 8 %, što je svakako zadovoljavajuće i s čim možemo biti zadovoljni.

Jednako tako i činjenicom da je sve više hrvatskih gostiju, pa tako je i u proteklih osam mjeseci 28.495 domaćih turista ostvarilo 187.110 noćenja. Potom slijede Slovenci kojih je 23.506 turista ostvarilo 159.747 noćenja, dok su na trećem mjestu Česi a kojih 14.911 turista je ostvarilo 105.260 tisuća noćenja u našem gradu. Nakon njih slijede turisti iz Njemačke, Poljske, Austrije, Slovačke, BiH, te Mađarske. Svakako valja napomenuti da su to podaci iz sustava e-Visitor, no kako on ne nudi podatke iz nautike, nedostaje zasigurno zavidan broj nautičara koji su u našem gradu i našim marinama brojni, dobro poznati i dragi gosti. Za primjer navodimo da je protekle 2017. godine u našim marinama boravilo 36. 628 nautičara, a koji su ostvarili 233.397 noćenja. S tim u vezi valja spomenuti i brojne regate koje se tijekom čitave godine održavaju u organizaciji domaćeg Yacht kluba, a koje su poznate diljem Europe i šire. Sve to govori u prilog prepoznatljivosti grada Biograda kao respektabilne turističke ali i nautičke destinacije. Činjenica da sama sezona započinje znatno ranije, točnije da sve ranije organiziramo razna događanja koja privlače predsezonske goste pokazala se i ove sezone bitnim čimbenikom, jer je samo u predsezoni broj gostiju veći za 20 % nego protekle godine.

Svakako valja kazati kako smo već koncem travnja organizirali trodnevnu manifestaciju „Slovenski vikend“ koji je i ove godine bio više nego uspješan. Zatim su uslijedila brojna događanja, a uz već standardne, gastro stol i biogradska noć, ljetni karneval i sl. upriličeno je i niz manjih feštica poput one „Bokun tradicije“ gdje su ponuđeni stari dalmatinski specijaliteti, ali se i ambijentom stvorilo ozračje starog dalmatinskog trga iz nekih starih vremena.

Od novina svakako valja istaknuti i radionice za djecu koje smo upriličili u suradnji s Zavičajnim muzejom, a gdje su djeca (domaći i gosti) slušali i okušali se u glagoljici, te se upoznali s kulturnom baštinom grada i okolice, koja je iznimno bogata. Nastavio se i vrlo uspješan ulični „Street Music Festival“ koji je ponudio najrazličitije glazbene i performans nastupe domaćih i stranih izvođača. Teško da bi bilo nabrojiti sva dvomjesečna događanja, no nastojali smo da bude doista od svega po malo i za svakog po nešto.

Tu je dakako i neizostavna klapska pjesma, zatim folklor, klasična glazba, večer Jazz-a i fado glazbe, kao i još jedna od novina „Summer Night Picnic“ u Centralnom gradskom parku, a uz poznatu zadarsku a capelo grupu A.K.A. Crescendo, koja je oduševila brojne goste i publiku u gradskom parku.

Sve u svemu dosadašnji tijek sezone zadovoljavajući je ali i posezona je obećavajuća, te vjerujemo da će uz prigodne sadržaje nastaviti pozitivan turistički trend u gradu Biogradu, kazala je direktorica Kulaš. J.F.

bnm.logo.footer

Službene mrežne stranice
Grad Biograd na Moru

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA