Biogradske procesije Vinka Pešića

Objavljeno: Utorak, 07. kolovoza 2018. 22:28
Ocijeni
(0 glasova)

U prostorijama Zavičajnog muzeja otvorena je još jedna zanimljiva izložba fotografije, a riječ je o tematskoj izložbi „Biogradske procesije“ poznatog biogradskog zaljubljenika u fotografiju ali i svoj grad Vinka Pešića.

Procesije kao vjerski obredi i vjerske povorke stoljećima su ukorijenjene u našim mjestima. Dio su tradicije, izraz su vjerskog i kulturnog identiteta stanovnika našeg područja. Iako procesije imaju svoja osnovna pravila, u svakom našem mjestu one imaju i dodatnu specifičnost, bilo da su vezane uz neka povijesna zbivanja ili karakteristikama puta gdje se procesija odvija, te folklornim i drugim tradicijskim običajima.

Biogradske procesije se odlikuju masovnošću i pobožnošću jer u njima redovito sudjeluje cijeli puk Biogradske župe. Kroz izloženih trideset fotografija nastojao sam dokumentarno prikazati fotografije ne samo kao folklorni izričaj, dio baštine i tradicije biogradskog puka, već i pokazati trenutke kada svi, bez obzira na profesiju, životnu opredijeljenost, standard i poziciju u društvu zajedno hodaju s vjerom u Boga, kazao je prilikom otvorenja autor izložbe Vinko Pešić.

Izložene fotografije nastale su u zadnjih pet godina i na njima su prikazi s procesije na Cvjetnicu, Veliki Petak, Tijelovo, Sv. Antu i Sv. Roka. O samoj izložbi, njezinom nastajanju i značenju govorio je i ravnatelj Zavičajnog muzeja Draženko Samardžić, zatim velečasni don Ivan Mustać, te voditelj Gradske galerije Tonči Jeličić. Nakon brojnih izložbi koje su žitelji Biograda i susjednih mjesta, te brojni gosti mogli vidjeti, samo spominjanje izložbe ovog autora izaziva posebnu pozornost .Poznato je naime da Vinko Pešić , inače liječnik obiteljske medicine već preko dvadesetak godina intenzivno bavi fotografijom, a taj hobi  je davno prerastao okvira hobija ili amaterizma. Najbolji dokaz za to su i dosadašnje prepoznatljive izložbe koje smo imali prilike vidjeti kao primjerice one o ljepotama grada Biograda i okolnih mjesta posebno među kojima one o Vranskom jezeru, zatim nadaleko poznate Lunjske masline i mnoge druge.

Ova izložba 12-a je samostalna izložba ovog autora, a ovom prigodom zahvalio se na svestranoj pomoći, podršci i razumijevanju Zavičajnom muzeju, Gradu Biogradu, hotelskoj kući „Ilirija d.d.“ te Gradskoj galeriji.

Otvorenje ove izložbe u Zavičajnom muzeju bilo je iznimno dobro posjećeno, a za glazbeni ugođaj posjetitelja pobrinuo je saksofonist Tomislav Milačić. J.F.

bnm.logo.footer

Službene mrežne stranice
Grad Biograd na Moru

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA