Biograd summer kolovoz 2019 1920x500

"Na krilima ljubavi donosimo mir"

Objavljeno: Utorak, 07. kolovoza 2018. 01:51
Ocijeni
(0 glasova)

Što je u stvari mir, mir je vrijeme bez ratova, vrijeme bez sukoba, vrijeme kada vladaju vedra i sretna razdoblja, harmonija  i sloboda, kazao je u svom obraćanju nazočnima gradonačelnik Ivan Knez.

Kao dugogodišnji dopredsjednik najveće svjetske nevladine organizacije „Gradonačelnici za mir“ dobitnik je  Ordena izlazećeg sunca sa zlatnim zrakama i rozetom, a kojeg je još 1875. godine uspostavio japanski car Meidi.

Svečanost uručenja ove vrijedne nagrade gradonačelniku Ivanu Knezu upriličena je prigodom obilježavanja obljetnice pada atomske bombe na Hiroshimu i Nagasaki 6. kolovoza 1945. Kao što je poznato grad Biograd prvi je grad u svijetu izvan Japana koji je 2009. godine podigao spomenik sa pticom ždral, a koja u Japanu simbolizira odanost, čast i dug život. Stoga je ovogodišnje obilježavanje ove tužne obljetnice u gradu Biogradu imalo i posebno značenje.

Pooseban gost na ovogodišnjem okupljanju bio je i ove godine Japanski veleposlanik  u Hrvatskoj  Nj.Ekselencija Keiji Takiguchi .Komemoracija u spomen na  žrtve atomskog bombardiranja Hiroshime i Nagasakija započela je mimohodom  svih uzvanika koji su nosili baklje mira upaljene u znak poštovanja svim dušama žrtava atomske bombe kao što je to običaj u Hiroshimi. Od bazena „Ilirije“ pod svjetlom baklji došli do spomenika ždralu na Rivi  gdje je održana i ceremonija uručenja Ordena gradonačelniku Knezu. Veliki je njegov doprinos za ukidanje atomskog oružja i mir u svijetu, ali i doprinos promicanju i boljem širenju razumijevanju Japana u Hrvatskoj, kazao je između ostalog veleposlanik Takiguchi. Dok smo hodali u mimohodu noseći baklje prolazila mi je misao i plamenu koji je ponekad toliko dobar i pozitivan a ponekad razoran i uništiti sve pred sobom, kazao je gradonačelnik Knez. Tako je to bilo  6. kolovoza 1845. kada su u jednoj sekundi ekspolozije uništena i  razorena dva velika grada i tisuće ,tisuće žrtava. Nitko sa sigurnošću ne zna koliko je točno žrtava od bombardiranja ili njegovih posljedica, no prema nekim podacima radi se o oko 200.000 ljudi. Zato uvijek kažem kako treba iskoristiti svaku sekundu u životu.

Po ugledu na prijateljski Japan i naša djeca danas rade ždralove, ptice mira. Jer djeca rade ždralove da ih od rođenja uče miru i razgovoru kao  rješavanju problema, poštovanju prema svima, jer svjetski mir počinje od njih i vas samih. Moja preporuka da se druže i razumiju, a o mržnji, pohlepi i netrpeljivosti neka samo čitaju u knjigama, kazao je Ivan Knez. Obilježavanje pada atomske bombe na japanske gradove i strahote koje su se dogodile prikazane su na fotografijama koje su postavljene na biogradskoj rivi, da se ne zaboravi, a ne ponovilo se. J.F.

bnm.logo.footer

Službene mrežne stranice
Grad Biograd na Moru

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA