Bokun tradicije na Trgu Brce

Objavljeno: Četvrtak, 02. kolovoza 2018. 14:38
Ocijeni
(0 glasova)

Pod nazivom „Bokun tradicije“ odžana je još jedna od takozvanih manjih gradskih feštica, koje se ovoga ljeta pokušavaju organizirati u sklopu kulturno zabavnih događanja „Biogradsko ljeto“.

Čini se da koncepcija ovakvih događanja ima svoje draži jer se na više njih odaziva sve veći broj domaćih OPG-ova ali i  građana grada koji žele sudjelovati, pripremiti svoje specijalitete, te na taj način dati svoj doprinos turističim imageu grada. Tako je i ova feštica pod nazivom Bokun tradicije obuhvatila znatan broj domaćih izlagača ali i onih žitelja koji su dragovoljno pripremali i ponudili specijalitete svoga grada i svoga kraja, a sve to dakako uz pomoć Turističke zajednice. Da bi se dobila slika kako je to nekada bilo, kako se radilo, jelo, pilo i uopće živjelo, pokušalo se dočarati alatima koji su nekada bili u svakodnevnoj uporabi, a danas ih na žalost gotovo više i nema.

Tako je sam trg bio ukrašen starim bačvama koje su bile nezamijenjive za vino ali priborom za pojedine radove u domaćinstvu. Dobrodošlica je bio i plakat na glagoljici koji su uradili najmlađi, polaznici edukativnih radionica, a koja je također dio ovdašnje tradicije. Goste se kao što je to i nekada bio običaj dočekivalo sa smokvama. No najzanimljivije je bez sumnje bila ponuda „spize“ koja je i onda i danas uvijek jednako dobra, ukusna i zanimljiva. Tako je iz velikih lonaca i teča zamirisao brudet sa palentom, gulaš sa bižima i drugim kombinacijama, jela od ribe, te dakako već prepoznatljive pici paje, ali i viška pogača s srdelama te uštpci, kao i nezaobilazne fritule, kroštule i druge delicije.

Recepti za ove stare domaće specijalitete bili su izloženi na plakatima obješenim iznad štandova, a koje su mnogi poželjeli i zapisati. Domaći OPG-ovi ponudili su autohtono maslinovo ulje, med, ali i nakit te ukrasni darovni program koji je zanimao najveći broj ženskih posjetitelja. Prema tradiciji na trgu koji je odavao sliku starog dalmatinskog stiha zaigale su se karte uz bevandu, a briškula i trešeta kao najzanimljivije igre održale su se i do danas kazali su nam „kartaroši“. Sve to dakako ne bi bilo potpuno bez klape koja je svojojm pjesmom „začinila“ čitavu ovu večer.J.F.

 

bnm.logo.footer

Službene mrežne stranice
Grad Biograd na Moru

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA