Biograd summer kolovoz 2019 1920x500

Hommage prostoru (ili duša prostora)

Objavljeno: Četvrtak, 05. srpnja 2018. 12:07
Ocijeni
(0 glasova)

Izložba toga naslova mladog slikara Zorana Šimunović postavljena je u Zavičajnom muzeju grada Biograda.
Prilikom otvorenja ove izložbe ravnatelj muzeja Draženko Samardžić ispričao je kako je slučajno došlo do upozvanja s autorom i kako je sama izložba realizirana u prvom redu s puno dobre volje, što joj daje i posebnu draž, jer riječ je o slikama velikog formata (1,5X1,5) koje je trebalo dopremiti u grad ali i nizu drugih popratnih radnji da bi se one prezentirale u muzeju.
Zadovoljstvo što smo u tome uspjeli i što našim žiteljima, te gostima grada iz naše zemlje ali i starnima možemo pokazati nešto doista lijepo, zanimljivo, drugačije.
Sam autor obratio se s nekoliko rečenica, a između ostalog kazao je kako je tematika najužeg prostora nešto što se uglavnom ne zamijećuje već se uzima „zdravo za gotovo“. No taj prostor ima jedan svoj život i smisao i ja sam ga nastojao doživjeti kroz ove slike. Igra s bojama i svakodnevnom okruženju ponese vas i tako naprosto krenete, te je ova izložba početak jednog novog ciklusa koji slijedi, kazao je on.
Iz osvrta na ovu izložbu koji je napisala dr.sc. Ante Ruso izdvojili smo nekoliko djelova koji karakteriziraju rad i stvaralašto ovog autora. U osvrtu stoji: Jedan se dom iz predgrađa uselio na kvadratna platna čistih boja i postao stalni postav novonastale naslikane galerije. Svakidašnji dekorativni i uporabni predmeti pozirali su slikaru Zoranu Šimunoviću u dekonstruiranju prostora njegova doma i istodobnom konstituiranju njegovog likovnog univerzuma. Taj prostor, svojevrsni kabinet čuda u kome obitava mladi bračni par istančanog ukusa, nije nalik popularnim urbanim stanovima koji prekopirani iz dizajnerskih žurnala postaju lišeni onoga što zovemo „duša prostora“. Jasno je da prostori sami po sebi jesu bez duše koja je svojstvena samo čovjeku. Međutim čovjek ima moć u prostor razliti svoju dušu i tako zaraziti neki prostor onim materijalnim što je izmodelirano kroz njegove ruke, a proizašlo je iz njegove duše.... Na prvi pogled apstraktan, rukopis Zorana Šimunovića zapravo apsorbira apstrakciju u figuraciju. Radeći i prostoru svog doma on običnim, svakidašnjim predmetima na vrlo jednostavan i nepretencionalan način pridodaje auru umjetničkog. Oni su važni jer su zaokupili umjetnikov um i njegovo stvaralaštvo, važni su jer su zabilježeni kao artefakti jednog postojanja...Negovi motivi kreću prema sredini, ostavljajući gotove rubove oslobođene detalja što kompozicije čini centripetalnim. Slojevi boje koji se slažu na pozadinski sloj, prozračni su i lagani, ne talože se u teškim nanosima, dapače, površina im je mekano oblikovana što posve odgovara delikatnosti pastelnih boja koje koje Šimunović koristi...Važnost je Šimunićeva rada u njegovoj sklonosti istraživanju, u činjenici da ne podilazi naučenim zadatostima kao i njegovom kreativnom nervu, koji ne posustaje slikati.
Puno bi se toga još moglo kazati, pročitati ili napisati o ovom autoru, no mi ćemo reći da je rođen u Vinkovcima, a živi i radi u Vukovaru. Akademiju likovnih umjetnosti završio je u Širokom Brijegu, a diplomirao u klasi prof. Antuna Borisa Švaljeka 2013. godine. Dobitnik je rektorove nagrade za najboljeg studenta u akademskoj 2010/ 2011. godini i dobitnik Prve nagrade za kratki film “Book“, Sony, BiH 2012. godine. Izlagao je na brojnim skupnim kao samostalnim izložbama, a ova biogradska kako nam je kazao je prva je koja otvara vrata novom ciklusu u nastajanju. Uopće nije upitno da ćemo o Zoranu Šimunoviću još čuti, te dakako nazočiti i novim izložbama koje slijede.
Dodajmo još da je izložba u Zavičajnom nuzeju grada Biograda otvorena do konca srpnja, a također je i prodajna. J.F.

bnm.logo.footer

Službene mrežne stranice
Grad Biograd na Moru

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA